LF:MPKV0831p Klin. výživa a diet. I-před. - Informace o předmětu
MPKV0831p Klinická výživa a dietologie I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 1/0. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty magisterského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční podpory u nemocných jedinců. Hlavní náplní je aplikace umělé klinické výživy u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách, ale také u chronicky nemocných v domácích podmínkách. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence v nemoci, včetně perorální suplementace výživovými přípravky, tak také postup při indikaci a provádění sondové enterální výživy a parenterální výživy. Nedílnou součástí výuky je hodnocení nutričního stavu konkrétního pacienta s důrazem na zjištění malnutričního stavu. Studenti zvládají vyšetření nutričního stavu konkrétního pacienta a na jeho základě rozhodnutí o vhodném způsobu nutriční podpory. Součástí předmětu je také praktická výuka u lůžka nemocného. Výuka je koncipována jako prohlubující a rozšiřující vzhledem k náplni bakalářského studia.
- Osnova
- Metabolismus aminokyselin a bílkovin a umělá výživa.Glutamin, větvené aminokyseliny, karnitin a dipeptidy ve výživě.
- Metabolismus sacharidů a tuků a umělá výživa.MCT tuky, n-3 nenasycené mastné kyseliny, strukturované tuky.
- Energetický metabolismus a dusíková bilance.Vzájemné vztahy mezi potřebou energie a dusíku.
- Analýza tělesného složení. Modely tělesného složení.Antropometrie, hydrodenzitometrie, BIA, DXA a další metody.
- Vztah výživy a imunity. Výživa a cytokiny. Výživa a hormonální prostředí.Růstový hormon, insulin a katabolické hormony.
- Malnutrice hospitalizovaných nemocných, vliv na fyziologické funkce.Globální hodnocení nutričního stavu.
- Laboratorní hodnocení nutričního stavu. Laboratorní známky deficitu jednotlivých živin.
- Zvláštnosti výživy v průběhu života. Požadavky na živiny v období růstu, gravidity, laktace a ve stáří.
- Rozhodnutí o potřebě umělé klinické výživy. Srovnání enterální a parenterální výživy.
- Metabolické aspekty enterálního přívodu živin.Podpora funkce střeva při enterální výživě. Složení enterální výživy.
- Metabolické aspekty parenterálního přívodu živin, výhody a nevýhody. Charakteristika složení parenterální výživy.
- Metabolická odpověď na umělou klinickou výživu.Cíl nutriční podpory. Monitorování efektu umělé klinické výživy.
- Komplikace enterální a parenterální umělé klinické výživy. Refeeding syndrom. Overfeeding.
- Literatura
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Nutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier-Academic Press, 2006, xxiv, 822. ISBN 0120883937. info
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
- KELLER, U., R. MEIER a S. BERTOLI. Klinická výživa. Translated by Z. Slabochová. 1. vyd. Praha: Scientia Medica, 1993, 236 s. ISBN 80-85526-08-5. info
- Metody hodnocení
- přednáška, zápočet
- Navazující předměty
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/MPKV0831p