MNVS081p Výživa ve sportu - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2013
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Vlastimil Chadim (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
Mgr. Vlastimil Chadim
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 8:00–11:00 A21/112
Předpoklady
MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen poradenské činnosti u sportujících jedinců na rekreační nebo vrcholové úrovni.
Osnova
Význam výživy ve sportu a základní pojmy ve sportovní výživě Energetické bilance, základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky), mikroživiny ve vztahu ke sportu Voda, vodní bilance a pitnému režimu. Speciální část se zaměřuje podrobněji na doplňky stravy ve sportu, výživu před, při a po tréninku/soutěži. Výživa ve sportu u specifických skupin sportovců (děti a dolescenti, sportující senioři apod.) Fyzická aktivita v prevenci obezity
Literatura
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. ISBN 9788024620640. info
  • NSCA's guide to sport and exercise nutrition. Edited by Bill I. Campbell - Marie A. Spano. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2011, viii, 311. ISBN 9780736083492. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon : správně načasovaný jídelníček. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 240 s. ISBN 9788024738475. info
  • SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Nutrient timing for peak performance. Champaign: Human Kinetics, 2010, ix, 237. ISBN 9780736087643. info
  • Physical activity and obesity. Edited by Claude Bouchard - Peter T. Katzmarzyk. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2010, xxi, 409. ISBN 9780736076357. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025, jaro 2026.