BVAJ0222 Angličtina II

Lékařská fakulta
jaro 2016
Rozsah
0/2. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Markéta Kovaříková (cvičící)
PhDr. Jana Vyorálková (pomocník)
Mgr. et Mgr. Zuzana Handlová (náhr. zkoušející)
Mgr. Robert Helán, Ph.D. (náhr. zkoušející)
Garance
Mgr. Markéta Kovaříková
Oddělení Centra jazykového vzdělávání na Lékařské fakultě – Fakultní oddělení celoškolských kateder – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Markéta Kovaříková
Dodavatelské pracoviště: Oddělení Centra jazykového vzdělávání na Lékařské fakultě – Fakultní oddělení celoškolských kateder – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 7:20–9:00 KOM S116
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
BVAJ0222/01: Rozvrh nebyl do ISu vložen.
BVAJ0222/02: Rozvrh nebyl do ISu vložen.
Předpoklady
BVAJ0121 Angličtina I -c
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu je student schopen popsat a vysvětlit pojmy z následujících témat: kariéra nutričního terapeuta, zdravá strava, skupiny potravin a potravinová pyramida, obezita a mýty o obezitě, tuky, cholesterol a karbohydráty, vitamíny, minerály a proteiny, výživa a nemoci, cvičení a výživa; ovládá praktickou odbornou slovní zásobu; je schopen aplikovat odborný jazyk při komunikaci s pacienty/klienty, lékaři a ošetřujícím personálem, interpretovat odborné texty, prezentovat a diskutovat na odborné téma, argumentovat, oponovat názory kolegů, napsat motivační dopis; ovládá vybrané gramatické struktury typické pro odborný a akademický jazyk.
Osnova
  • 1. týden: Úvod, e-learningová podpora předmětu, požadavky, hodnocení, opakování.
  • 2. týden: Presentations and Public Speaking in English, Language of Presentations I.
  • 3. týden: Presentations and Public Speaking in English, Language of Presentations II.
  • 4. týden: Careers in Nutritional Therapy . Student Presentations.
  • 5. týden: Guidelines for a Healthy Diet. Student Presentations.
  • 6. týden: Food Groups and Food Pyramid. Student Presentations.
  • 7. týden: Obesity. Myths about Obesity. Student Presentations.
  • 8. týden: MIDTERM TEST
  • 9. týden: Fats, Cholesterol, Carbohydrates. Student Presentations.
  • 10. týden: Vitamins, Minerals, Proteins. Student Presentations.
  • 11. týden: Nutrition and Diseases: Eating Disorders, Diabetes, Celiac Disease, Cancer. Student Presentations.
  • 12. týden: Exercise and Nutrition, Diets. Student Presentations.
  • 13. týden: OPAKOVÁNÍ
  • 14. týden: FINAL TEST
  • Probírané gramatické jevy: podmínkové věty, přímá a nepřímá řeč.
  • Kromě výše uvedených tématických okruhů a gramatických jevů je výuka také zaměřena na osvojení komunikativních dovedností - tj. mluvení, poslech, čtení a psaní - na úrovni B2 dle Evropského referenčního rámce.
Literatura
  • KOBYLKOVÁ, Anděla. English for medical students. 2. dotisk 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2002, 107 s. ISBN 80-210-1771-6. info
  • GOUGH, Chris. English vocabulary organiser :100 topics for self-study. Hove: LTP language, 2001, 224 s. ISBN 1-899396-36-5. info
  • MURPHY, Raymond. English grammar in use : a self-study reference and practice book for intermediate students of English : with answers. 3rd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2004, x, 379. ISBN 0521537622. info
  • JAROŠČÁK, Miroslav. Anglicko-český tematický slovník :člověk po stránce fyzické. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005, 863 s. ISBN 8071821942. info
  • GLENDINNING, Eric H. a Ron HOWARD. Professional English in use : medicine. 1st ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2007, 175 s. ISBN 9780521682015. info
  • GYŐRFFY, Mária. English for Doctors. 1. vyd. Praha: Triton, 2001, 226 s. ISBN 80-7254-203-6. info
  • HOUSE, Christine. Grammar no problem : 50 praktických lekcí anglické gramatiky s cvičeními a klíčem. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 128 s. ISBN 8072383094. info
  • ŠTĚPÁNEK, Libor, Janice DE HAAFF, Alena HRADILOVÁ a David SCHÜLLER. Academic English – Akademická angličtina: Průvodce anglickým jazykem pro studenty, akademiky a vědce. Praha: Grada, 2011, 224 s. ISBN 978-80-247-3577-1. info
  • GREENAN, James a Tony GRICE. Oxford English for Careers: Nursing 1. 2007. ISBN 978-0-19-456977-4. info
  • GREENAN, James a Tony GRICE. Oxford English for Careers: Nursing 2. 2008. ISBN 978-0-19-456988-0. info
  • • BERDANIER, Carolyn D. CRC Desk Reference for Nutrition. CRC Press, 2011. 514 s.
  • • JAMES, Delores C. S. Nutrition and Well-Being (Two Vol. Set). Macmillan. 2004. 400s.
  • • The Great Courses – Nutrition Made Clear; Medical Myths, Lies, and Half-Truths: What We Think We Know May Be Hurting Us; The Myths of Nutrition and Fitness, vydávané The Teaching Company
Výukové metody
semináře, diskuze, práce ve dvojicích a skupinách, domácí příprava, e-learning, čtení, prezentace
Metody hodnocení
Výše uvedená témata jsou procvičována všemi studijními dovednostmi (čtení, poslech, mluvení a psaní). Doplňkové učební materiály v tištěné i elektronické podobě dodává vyučující. Výuka probíhá formou cvičení. Přítomnost ve cvičeních se bezpodmínečně vyžaduje, tolerují se maximálně dvě řádně omluvené absence přes Studijní oddělení. Výuka je ukončena zkouškou (zk), která ověřuje znalosti z podzimního i jarního semestru. Zkouška se skládá z části písemné a části ústní. Podmínkou k připuštění k písemné části zkoušky je prezentace na odborné lékařské téma v jednom ze seminářů. Podmínkou k připuštění k ústní části zkoušky je úspěšné absolvování písemné části zkoušky (tj. skóre min. 60 procent).
Informace učitele
Aktuální informace o předmětu, konzultačních hodinách atd. jsou zveřejňovány na webových stránkách oddělení cizích jazyků - http://www.med.muni.cz/cjv
Další komentáře
Studijní materiály
Poznámka k ukončení předmětu: Studenti se státní jazykovou zkouškou, příp. jejím ekvivalentem na úrovni B2 ERR (TOEFL, FCE apod.) mohou vykonat zkoušku kdykoliv během semestru.
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.