MNKS101s Kazuistický seminář

Lékařská fakulta
jaro 2019
Rozsah
0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13:00–14:40 A21/111
Předpoklady
MNPX0842 Praxe II && MNSP081 Souvislá praxe
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je reflektovat průběžnou praxi studentů, umožnit integrovat získanou pracovní zkušenost. Pozornost je věnována zhodnocení služeb daného zařízení, používání metod a technik práce, s ohledem na potřebu klienta. Předmět kladen důraz na samostatnou práci studenta s klienty v zařízení. Charakteristika pracoviště, na kterém je vykonávána odborná praxe, organizační struktura pracoviště. Náplň práce jednotlivých pracovníků. Personální vybavení, skladba klientů. Samostatná práce s klientem se supervizí v kazuistickém semináři.
Osnova
  • Samostatná práce s klientem se supervizí v kazuistickém semináři na principech nutriční péče.
Literatura
    povinná literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Sara Long ROTH a Karen LACEY. Medical nutrition therapy : a case study approach. 3rd ed. Belmont: Brooks/Cole, 2009, xx, 432. ISBN 9780495555377. info
    doporučená literatura
  • HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
  • PENDER, F. Clinical cases in dietetics. Oxford: Blackwell Pub., 2008, xiv, 281. ISBN 9781405125642. info
Výukové metody
seminář
Metody hodnocení
zápočet podmíněn 90% účastí a prezentacemi kazuistik s diskuzí
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.