BVPZ041c Potraviny živočišné - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. Ing. Alžběta Jarošová, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
prof. Ing. Alžběta Jarošová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 5. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 12. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 19. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 26. 3. 8:00–11:50 N02011, Pá 9. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 16. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 23. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 30. 4. 8:00–11:50 N02011, Pá 7. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 14. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 21. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 28. 5. 8:00–11:50 N02011, Pá 4. 6. 8:00–11:50 N02011, Pá 11. 6. 8:00–11:50 N02011
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách živočišného původu poznat principy zemědělské produkce potravin živočišného původu, získat přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu, seznámit se s pozicí potravin živočišného původu ve výživě člověka a s výrobními technologiemi potravin živočišného původu a jejich hodnocením.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin a základy technologie hlavních potravinářských oborů.
Osnova
  • Seminární besedy k přednáškám. Ukázky surovin a potravin živočišného původu a jejich senzorické hodnocení. Posuzování nutriční, kulinární a technologické jakosti surovin a potravin živočišného původu. Diskuze o zákonu o potravinách a souvisejících komoditních vyhláškách. Videozáznamy o technologiích a hodnocení kvality surovin a potravin živočišného původu u nás a v zahraničí. Podle možnosti exkurze do mlékárny, masného a drůbežářského podniku.
Literatura
    povinná literatura
  • DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 stran. ISBN 9788074182082. info
    doporučená literatura
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
Průběžný a zápočtový písemný test a jeho následná diskuse,zápočet.
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.