MNNE081p Nutriční epidemiologie - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Eliška Hrežová (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jana Janoutová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (přednášející)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNAB0711s Aplikovaná biochemie
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Nutriční epidemiologie se zaměřuje na vztah mezi výživou a výskytem nemocí. Základním východiskem je dobré zvládnutí obecných principů epidemiologických studií, což dále rozvíjejí již specifické metodické přístupy pro hodnocení nejrůznějších parametrů stravy a výživy. Konkrétním výsledkem využití adekvátních metodických přístupů je potom vyhodnocení vztahu výživy k riziku k nejvýznamnějších konkrétních skupin nemocí, jako jsou kardiovaskulární a nádorová onemocnění, diabetes, osteoporóza a další, a schopnost vymezit příslušné rizikové i protektivní faktory odpovídající aktuálnímu stavu poznání. V rámci zvládnutí předmětu se předpokládá znalost veškerých podstatných teoretických principů a poznatků, ale rovněž praktické zvládnutí metodiky týkající se individuálního hodnocení výživy, zejména ve smyslu anamnestických metod hodnocení charakteristiky stravy, ale i metod hodnocení výživového stavu.Součástí předmětu je i epidemiologická metodologie, která studentům umožní pochopení epidemiologických studií při jejich provádění a hodnocení a správnou interpretaci jejich výsledků spolu s klinickou významností, včetně úzké vazby na medicínu založenou na důkazu.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen: - znát a prakticky využívat metodologii nutriční epidemiologie - posuzovat nutričně-epidemiologicky vztah mezi výživou a zdravím, celkově i v jednotlivých aspektech. - kriticky posuzovat hodnocení vztahy výživy a zdraví, znát možné chyby a problematiku kauzality.
Osnova
  • 1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
  • 2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
  • 3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin
  • 4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I
  • 5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II
  • 6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin
  • 7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat
  • 8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I
  • 9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím
  • 10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II
  • 11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních
  • 12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém
  • 13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií
Literatura
    povinná literatura
  • Prezentace vyučujících – texty – v interaktivní osnově pro jednotlivá témata.
    neurčeno
  • WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2013, ix, 529. ISBN 9780199754038. info
  • JANOUT, Vladimír a Jana JANOUTOVÁ. Medicína založená na důkazu a klinická epidemiologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2021, 199 stran. ISBN 9788027130764. info
  • KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
  • Zadák Z, Květina J et al.: Metodologie předklinického a klinického výzkumu. 325s. Galén 2011, ISBN 978-80-7262-748-6
  • ŠEJDA, Jan, Zdeněk ŠMERHOVSKÝ a Dana GÖPFERTOVÁ. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2005, 120 s. ISBN 8024710684. info
Záložky
https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNNE081p!
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
Písemný test online v odpovědníku , s výběrem odpovědí. Požadována více než polovina správných odpovědí.
Informace učitele
1) Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol. Zadání samostatných prací - individuálních nutričně-epidemiologických studií
2) Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění
3) Chyby při zjišťování příjmu energie a živin
4) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I
5) Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II
6) Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin
7) Epi-info – Zpracování nutričně-epidemiologických dat
8) Tvorba, použití a úskalí dotazníku I
9) Biomarkery pro hodnocení vztahu mezi výživou a zdravím
10) Tvorba, použití a úskalí dotazníku II
11) Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních
12) Vláknina jako nutričně epidemiologický problém
13) Výsledky samostatný prací – individuálních nutričně epidemiologických studií
Ukončení kolokviem ve ve formě testu online v odpovědníku.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.