MPVP0731 Výživa v prevenci I

Lékařská fakulta
podzim 2001
Rozsah
2/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
  • Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
Cíle předmětu
Předmět zaměřený na vztah výživy a zdraví, zvláštní výživy v etiologii a prevenci infekčních i neinfekčních nemocí s hromadným výskytem. .
Osnova
  • Výživa děti.
  • Výživa těhotných a kojících žen.
  • Výživa ve stáří.
  • Alternativní směry ve výživě.
  • Výživa sportovců.
  • Výživové chování.
  • Chuťové a potravinové preference.
  • Rizikové faktory kardiovaskulárních nemocí.
  • Rizikové faktory hypertenze.
  • Rizikové faktory osteoporózy.
  • Rizikové faktory obezity.
  • Rizikové faktory bronchopulmonálního karcinomu.
  • Rizikové faktory kolorektálního karcinomu.
  • Rizikové faktory závislostí.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2002.