BVZD0521 Základy dietologie I

Lékařská fakulta
podzim 2006
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PaeDr Věra Bulková, prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • 5. semestr:
  • Přednášky:
  • Dietní systém (historie, jeho význam), základní pojmy ve výživě. Diety základní, speciální a standardizované. Potraviny obsahující proteiny, lipidy, sacharidy. Potraviny biologicky hodnotné - se zaměřením na prevenci chorob a vhodnost v léčebném stravování.
  • Diety I. technologického základu, jejichž zásadou je šetření trávicího traktu po stránce mechanické, chemickké a termické: dieta č. 0-tekutá, dieta č. 1-kašovitá, dieta č. 4-s omezením tuku, dieta č. 5- s omezením zbytků.
  • Dieta II. technologického základu: dieta č.2-šetřící.
  • Diety III. technologického základu: dieta č. 3-racionální, dieta č. 11-výživná
  • Diety IV. technologického základu: dieta č. 6-s omezením proteinů, dieta č. 10-neslaná
  • Diety V. technologického základu: dieta č. 7-nízkocholesterolová, dieta č. 8-redukční.
  • U všech typů diet se probírá: indikace diety, složení, charakteristika, možné technologické úpravy, výběr vhodných potravin, vyloučení nevhodných potravin, příprava jídelního lístku na 1 nebo více dnů pro 1 typ diety.
  • Cvičení:
  • Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na 1 nebo více dnů pro určitý typ diety.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010.