LF:BVVP0533c Výž. v ochr. a p.veř.zdr.III-c - Informace o předmětu
BVVP0533c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2008
- Rozsah
- 0/2. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVCP0222 Chemie potravin II && BVCP0222 Chemie potravin II && BKFY0222p Fyziologie II - před. && VSBC0221p Biochemie I-předn. && BKUV011 Úvod do výživy
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců. Předmět je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii.
- Osnova
- Výživová spotřeba. 24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba. Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno). Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii. Výživový stav. Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření. Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG. Různé podoby výživových doporučení. Kojení – kazuistiky. Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku. Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup. Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí. Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace. Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců. Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování. Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů. Hodnocení připravených intervenčních materiálů. Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování. Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.
- Literatura
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
- Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 1 :prevence poruch a nemocí. Edited by Kamil Provazník. 2. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1994, 137 s. ISBN 80-7168-387-6. info
- Metody hodnocení
- cvičení, testy, zápočet
- Statistika zápisu (podzim 2008, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2008/BVVP0533c