MPVP0731p Výživa v prevenci I-přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
1/0/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Čt 14:00–15:40 N02159
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
  • Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
Cíle předmětu
Předmět zaměřený na vztah výživy a zdraví, zvláště výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem. .
Osnova
  • Výživa kojenců a batolat(mimo kojení) – přechod na stravu dospělých, kvalitativní a kvantitativní složení stravy. Možná rizika.
  • Výživa děti.
  • Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.
  • Výživa těhotných a kojících žen.
  • Výživa ve stáří.
  • Alternativní směry ve výživě.
  • Výživa sportovců.
  • Výživové chování.
  • Chuťové a potravinové preference.
  • p> Odvykání kouření.
  • Stres a jeho zvládání.
  • Komplexní preventivní vyšetření.
  • Pohyb v primární péči.
  • Problematika nukleotidů ve výživě.
  • Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.
  • Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)
  • Nutriční problematika Rómské populace – stravovací návyky, zdravotní stav a jejich determinanty. Možnosti intervence u minoritního etnika+ stručná demografie Rómské populace.
  • Nutriční problematika u toxikomanů – vliv zneužívání drog na metabolismus, výživový stav a stravovací návyky. Možnosti intervence + prevalence toxikomanie v ČR.
  • Nutriční problematika u bezdomovců – dopad na kvalitativní i kvantitativní stránku výživy a výživový stav jedince. Možnosti intervence.
  • Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.
  • Fyziologické účinky vlákniny – využití v prevenci případně v léčbě.
  • Potraviny pro zvláštní výživu.
  • Společné stravování.
  • Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.
Literatura
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 119 s. ISBN 8020410236. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Miroslav Cikrt - Lumír Komárek. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000, 158 s. ISBN 8070711612. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
  • GAJDŮŠEK, Stanislav, Jana DOSTÁLOVÁ a Pavel OTOUPAL. Společné stravování. Vyd. 1. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1999, 113, [14]. ISBN 8071573957. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
  • Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
Metody hodnocení
přednáška, zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2009, podzim 2010.