LF:BHVC031s Základy výživy člověka - sem. - Informace o předmětu
BHVC031s Základy výživy člověka - seminář
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Filip Martiník (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 16:20–18:00 B11/211
- Předpoklady
- BHFY011p Fyziologie - před. && BHPA021p Patologická anatomie - před.
Prerekvizity dle LF MU studijního řádu. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Dentální hygienistka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci kurzu by studenti měli rozumět a být schopni vysvětlit, konkrétně a detailně, následující oblasti: - Základní složky výživy, jejich funkce a význam -Vliv výživy na zdraví -Výživová doporučení - Výživové mýty Především by měli být schopni použít tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacientů i obecné populace.
- Výstupy z učení
- Student po ukončení předmětu:
- zná základní složky výživy, jejich funkce a význam
- zná vliv výživy na zdraví
- umí vyslovit výživová doporučení
- umí vyvrátit výživové mýty
- používá tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacientů i obecné populace. - Osnova
- 1) Evoluce výživy člověka 2) Vitaminy 3) Minerální látky 4) Bílkoviny 5) Tuky 6) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita I 7) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita II 8) Význam kojení pro dentální zdraví 9) Výživa v ovlivňování zdraví a rizik nemocí (kardio, onko) 10) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví I 11) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví II 12) Výživová doporučení 13) Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy 14) Výživové mýty a mylné cesty
- Literatura
- povinná literatura
- MÜLLEROVÁ, Dana. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2014, 254 stran. ISBN 9788024625102. info
- doporučená literatura
- Společnost pro výživu: Výživa na začátku 21. Století. Výživaservis, Praha 2005, 79s., ISBN 80-239-6202-7
- Mullerová D: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton, Praha 2003, 1.vyd., 100s., ISBN 80-7254-421-7
- Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0
- Zloch Z a kol: Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. Karolinum, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, ISBN 80-246-0269-5
- Výukové metody
- Semínáře
- Metody hodnocení
- Účast ve výuce je povinná a je ověřována. Zápočet je udělen na základě kontroly docházky.
- Informace učitele
- Podmínky pro ukončení předmětu: Základní podmínkou k ukončení předmětu je absolvování povinné výuky -seminářů/cvičení. Bez absolvování povinné výuky není možno v žádném případě zápočet udělit, a student nemůže být ani připuštěn k případné zkoušce - kolokviu. Omluvená absence zůstává neabsolvovanou výukou. Zápočet je udělován na základě absolvování povinné výuky. Je-li předmět ukončován kolokviem či zkouškou, je zadán písemný test obsahující 20 otázek, s nabídkou několika odpovědí, vždy pouze 1 je správná. V případě kolokvia je pro hodnocení prospěl/a třeba mít správně nadpoloviční většinu, v případě zkoušky je hodnocení: F= <11 bodů, E = 11-12 bodů: D = 13-14 bodů: C = 15-16 bodů: B = 17-18 bodů: A = 19-20.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2018/BHVC031s