MNPX0741 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Markéta Grulichová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Michaela Halbrštátová (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Mgr. Lucie Štrublová (cvičící)
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (cvičící)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Veronika Suchodolová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 9:00–14:40 A21/327 - Sekretariát
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením ve zdravotnickém zařízení.
Osnova
  • V rámci odborné praxe budou v souladu se vzdělávacími programy specializačního vzdělávání Výživa dětí a Výživa dospělých, uveřejněnými ve Věstníku MZ ČR, plněny následující výkony:

    1. Výživa dospělých - specializovaná nutriční péče
  • Zhodnotit výživový stav pacienta na základě nutriční anamnézy, výsledků fyzikálního, antropometrického a laboratorního vyšetření
  • Zhodnotit rizika vzniku malnutrice
  • Vytvořit plán specializované nutriční péče u pacienta s onemocněním vnitřních orgánů
  • Edukovat rodinné příslušníky pacienta v domácí péči
  • Edukovat pacienta s vnitřním onemocněním o způsobu výživy v domácí péči

    2. Výživa dospělých - komunitní nutriční péče
  • Posouzení potřeb a sestavení plánu nutriční péče pro pacienty seniory
  • Sestavování individuálních nutričních režimů dle stanovené diagnózy
  • Doporučování individuálních realimentačních postupů
  • Doporučování výživových doplňků s přihlédnutím na druh onemocnění a věk
  • Sledování pitného režimu pacienta/klienta
  • Sledování příjmu stravy a vyhodnocování množství přijatého množství
  • Doporučování změn způsobu podávání výživy

    3. Výživa dospělých - odborná praxe
  • Vyhodnocení nutričního stavu pacienta s různými onemocněními
Literatura
    doporučená literatura
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
  • POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
  • HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
Výukové metody
Praxe v následujících pracovištích - Fakultní nemocnice Brno.
Metody hodnocení
Zápočet je studentovi udělen po předložení záznamu o praxi, kde vedoucí jednotlivých praxí podpisem (a příp. razítkem) stvrdili studentovu účast na praxi.
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.