LF:BVTP051c Nutriční toxikologie - cv. - Informace o předmětu
BVTP051c Nutriční toxikologie - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Bc. Tomáš Pruša (přednášející), prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Bc. Tomáš Pruša
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 8:00–9:40 C15/309
- Předpoklady
- BVTO0311p Lék. toxikologie - př. && BVCP0222p Potr. chemie II - p.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem. Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit zravotní rizika související s toxickými látkami v potravinách a použít tyto informace k ochraně veřejnoho zdraví.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen: - identifikovat toxikologicky významné látky v potravinách; - popsat vlastnosti vybraných skupin toxikologicky významných látek; - popsat mechanismus vzniku a účinku vybraných toxikologicky významných látek v potravinách; - navrhnout opatření ke snížení dopadu toxikologicky významných látek na zdraví člověka; - identifikovat nová potenciální rizika plynoucí z nových potravin a dalších komodit na trhu v České republice
- Osnova
- Principy nutriční toxikologie Tvorba toxických produktů z hlavních živin Metabolická přeměna xenobiotik Interakce nutričních a toxických komponent v organismu Význam ochranných faktorů Genotoxikologie, imunotoxikologie Přirozené toxické látky: Látky vyvolávající potravní nesnášenlivost. Alkaloidy. Saponiny. Kyanogeny. Glukosinoláty. Fenolové sloučeniny. Lektiny. Aminokyseliny. Biogenní aminy. Kontaminující toxické látky. Toxické minerální látky (prvky, anionty). Nitrosloučeniny. Polycyklické aromatické uhlovodíky. Perzistentní organochlorové sloučeniny.
- Literatura
- DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
- ČERNOCH, Jiří. Transkutánní cholangioskopie : od perkutánní transhepatální cholangiografie a perkutánní transhepatální drenáže k transkutánní cholangioskopii. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2008, 291 s. ISBN 9788024612775. info
- VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xii, 343. ISBN 808665902X. info
- KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
- Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVTP051c