LF:BPVD031c Výživa -cv. - Informace o předmětu
BPVD031c Výživa a dietetika - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 0/1.5/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Kaderková, MBA
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 15. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 22. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 29. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 6. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 13. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 20. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 27. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 3. 11. 10:30–13:00 B11/334, Čt 10. 11. 10:30–13:00 B11/334
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Porodní asistence (program LF, B-PA)
- Porodní asistentka (program LF, B-PA)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
- Výstupy z učení
- Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti - Osnova
- energie, základní makronutrienty, voda
- výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
- výživa v průběhu životního cyklu
- alternativní způsoby stravování
- celiakie, potravinové alergie
- léčebná výživa v porodní asistenci
- výživa těhotných a kojících
- Literatura
- doporučená literatura
- Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
- HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
- POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
- BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVIT, 2005, 79 s. ISBN 8023962027. info
- Výukové metody
- přednáška, diskuze, práce ve skupině
- Metody hodnocení
- Zápočet je udělen na základě vypracování a odevzdání zadaného úkolu. Z hlediska prezence je umožněna jedna absence.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BPVD031c