BPVD031c Výživa a dietetika - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
0/1.5/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Kateřina Kaderková, MBA
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 15. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 22. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 29. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 6. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 13. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 20. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 27. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 3. 11. 10:30–13:00 B11/334, Čt 10. 11. 10:30–13:00 B11/334
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • energie, základní makronutrienty, voda
  • výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
  • výživa v průběhu životního cyklu
  • alternativní způsoby stravování
  • celiakie, potravinové alergie
  • léčebná výživa v porodní asistenci
  • výživa těhotných a kojících
Literatura
    doporučená literatura
  • Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
  • BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVIT, 2005, 79 s. ISBN 8023962027. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Zápočet je udělen na základě vypracování a odevzdání zadaného úkolu. Z hlediska prezence je umožněna jedna absence.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2023, podzim 2024.