BVHP051p Hygiena potravin - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 16. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 23. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 30. 9. 7:00–8:40 N02011, Pá 7. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 14. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 21. 10. 7:00–8:40 N02011, Pá 4. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 11. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 18. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 25. 11. 7:00–8:40 N02011, Pá 2. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 9. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 16. 12. 7:00–8:40 N02011, Pá 23. 12. 7:00–8:40 N02011
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí- s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí,s jejich pohybem v potravními řetězci,s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin.
Osnova
  • Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravin Přirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminy Kontaminanty: toxické prvky, migrace z obalů Toxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravin Rezidua pesticidů, PCB Rezidua biologicky aktivních látek Aditivní látky v potravinách Kažení potravin působením mikroorganismů Alimentární bakteriální infekce Alimentární bakteriální intoxikace Virová onemocnění alimentárního původu; priony Alimentární parazitární onemocnění Sanitace v potravinářském průmyslu Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCP Speciální hygiena rizikových skupin potravin
Literatura
  • www.efsa.europa.eu
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
písemný test,zkouška
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.