LF:BVEP0321p Epidemiol. inf. nem.I -před. - Informace o předmětu
BVEP0321p Epidemiologie infekčních nemocí I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Radka Boháčová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Renata Ciupek (přednášející)
MUDr. Eva Pernicová, MBA (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (pomocník)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 8:30–10:10 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
- Výstupy z učení
- Na konci výuky bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí. - Osnova
- - Epidemiologie infekčních chorob. Proces šíření nákaz. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
- - Alimentární nákazy virové a bakteriální.
- - Respirační nákazy.
- - Parazitární nákazy alimentárního původu.
- - Virové hepatitidy.
- Literatura
- povinná literatura
- GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
- KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
- doporučená literatura
- TUČEK, Milan. Hygiena a epidemiologie. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 358 stran. ISBN 9788024639338. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
- HELÁN, Martin a Kateřina HELÁNOVÁ. Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. nestránkováno, 38 s. ISBN 978-80-210-7381-4. URL info
- Výukové metody
- přednášky, studium povinné literatury
- Metody hodnocení
- zápočet - test 7 otázek, min. 4 správné odpovědi - účast dle studijního řádu
- Navazující předměty
- Informace učitele
- http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVEP0321p