PdF:FC6813 Oborová legislativa - Informace o předmětu
FC6813 Oborová legislativa
Pedagogická fakultajaro 2019
- Rozsah
- 1/1/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- RNDr. Barbora Onderková (přednášející)
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. (cvičící)
Ing. Pavla Stejskalová (cvičící) - Garance
- doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- FC6813/Kombi01: So 23. 2. 15:00–16:50 učebna 3, So 16. 3. 12:00–13:50 učebna 4, So 23. 3. 14:00–15:50 učebna 3, So 30. 3. 16:00–17:50 učebna 3, B. Onderková, P. Sládek, P. Stejskalová
FC6813/Prez01: Po 15:00–15:50 laboratoř 84, St 18:00–18:50 laboratoř 84, B. Onderková, P. Sládek, P. Stejskalová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Anotace: Předmět oborová legislativa má umožnit orientaci v národní legislativě a legislativě EU různé právní síly, která souvisí s obchodováním. Cíle: Vědomosti: Ucelený přehled o platné právní úpravě obchodování v národní legislativě. Dovednosti: Kompetence k respektování závaznosti národních předpisů v obchodním podnikání. Postoje: Odpovědný vztah k platné právní úpravě národní legislativy v obchodní problematice. Výstupy: Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět: Uplatnit a respektovat národní legislativu v obchodním podnikání.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
Uplatnit a respektovat národní legislativu v obchodním podnikání. - Osnova
- 1. Stručná historie vzniku národní potravinářské legislativy a tvorba právních předpisŧ v EU. 2. Současný stav národních předpisŧ v oblasti potravin - Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, jejich uvádění do oběhu a zpŧsobu jejich označování, Zákon o vinohradnictví a vinařství. 3. Zákon o ochraně veřejného zdraví. 4. Ţivnostenský zákon, Zákon o obchodních korporacích. 5. Nový občanský zákoník. 6. Zákon o ochraně spotřebitele. 7. Zákon o svobodném přístupu k informací, včetně navazujících předpisŧ. 8. Zákon o Státní zemědělské inspekci, kontrolní řád. 9. Zákon o České obchodní inspekci. 10. Zákon o obecné bezpečnosti výrobkŧ a informace k dovozu potravin a surovin z EU. 11. Dovoz potravin ze třetích zemí. 12. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF /Rapid Alert Systém for Food and Feed/.
- Literatura
- JOBER, D. a kol. Management prodeje. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 8072265334.
- LUKOSZOVÁ, X. Nákup a jeho řízení. Brno: Computer Press, 2004. ISBN 8025101746
- WEBER, J., Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. 2. vyd. Grada Publishing 2007 978-80-247-1782-1.
- Výukové metody
- teoretická příprava
- Metody hodnocení
- závěrečný projekt - podnikatelský záměr pro obchodní podnikání.
- Informace učitele
- Výše uvedené zákony a vyhlášky Studijní opory: IS MU: http://boss.ped.muni.cz/obchodsluzby/
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2019/FC6813