PdF:DT3MK_VHP Výživa a hygiena potravin - Informace o předmětu
DT3MK_VHP Výživa a hygiena potravin
Pedagogická fakultapodzim 2009
- Rozsah
- 0/0/10. 10. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 70 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/70, pouze zareg.: 0/70 - Mateřské obory/plány
- Učitelství odborných předmětů pro střední školy - specializace služby (program PdF, N-SS)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka. Studenti získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin. Jako studijní předmět poskytuje studentům vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy. Hygiena se zabývá studiem zákonitostí vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.
- Osnova
- Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků Alimentární onemocnění
- Literatura
- KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 125 s. ISBN 8024710501. info
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
- KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
- HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
- FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma, 1999, 394 s. ISBN 8072057227. info
- KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
- HRUBÝ, Stanislav a Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996, 145 s. ISBN 8070132329. info
- Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
- Metody hodnocení
- Předmět bude probíhat formou přednášek a bude ukončen závěrečným testem.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
- Statistika zápisu (podzim 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2009/DT3MK_VHP