ROM0B114 Úvod do dějin a kultury Basků I

Filozofická fakulta
podzim 2014
Rozsah
2/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Nagore Jimenez Bua (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Petr Dytrt, Ph.D.
Ústav románských jazyků a literatur – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav románských jazyků a literatur – Filozofická fakulta
Rozvrh
Út 15:50–17:25 C32
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 15 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/15, pouze zareg.: 0/15, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/15
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Durante este curso el alumno se familiarizará con el País Vasco, conocerá tanto sus costumbres y tradiciones, así como la situación actual en el plano linguístico y cultural.
Osnova
  • Cultura Vasca 1. Introducción: situación, procedencia de la lengua vasca, evolución del territorio vascoparlante a través de la historia. 2. El caserío. Tradiciones. 3. Deportes populares. 4. Danzas vascas. 5. Gastronomía. 6. El País Vasco hoy en día. Nuestras ciudades.
Literatura
  • EUSKAL KULTURAKO GAIAK/ TEMAS DE CULTURA VASCA/ BASQUE CULTURE SUBJECTS. Eusko Jaurlaritza.
  • AEZKOA: 200 años de lucha (de 1784 al atentado de ETA)
  • LENGUA Y PUEBLO. Jose Mari Sanchez Carrion. Pamiela.
  • LES BASQUES PEUPLE DE LA MONTAGNE HISTOIRE-LEGENDES TRADITIONS. Koldo San Sebastian. Elkar. 2007.
  • TIERRA Y GENTES. 75 TEMAS VASCOS. Antxon Aguirre Sorondo. Ttarttalo estudios. 2002.
Výukové metody
METODOLOGIA Kulturari buruzko eskoletan material desberdinak erabiliko dira: musika, bideoak, argazkiak, mapak… gehienetan hitzaldi antzeko batzuk izango diren arren, ikasleen partehartzea ere eskatuko da.
Metody hodnocení
Zápočet - písemný test
Vyučovací jazyk
Španělština
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018.