CORE085 Jíst a být

Filozofická fakulta
podzim 2024
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
doc. PhDr. Radim Brázda, Dr. (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Radim Brázda, Dr.
Katedra filozofie – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Katedra filozofie – Filozofická fakulta
Rozvrh
Út 14:00–15:40 M21, kromě Po 18. 11. až Ne 24. 11.
Předpoklady
TYP_STUDIA ( BM ) && FORMA ( P ) && !( PROGRAM ( B - PH_ ) || OBOR ( FBPHpV ))
Předmět je určen studujícím v prezenčním bakalářském a pětiletém magisterském cyklu s výjimkou programu Filozofie.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 100 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/100, pouze zareg.: 129/100, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/100
Cíle předmětu
Cílem kurzu je seznámit studenty s historií a současností filozofických reflexí jídla a pojídání. V reprezentativním průřezu přiblíží filozofické reflexe různých dimenzí a podob lidského jednání a chování, která jsou v průběhu dějin nedílně spjata se snahami člověka zajistit výživu. Filozofické reflexe mají podobu teorií jídla a výživy, dietetiky, variací gastrosofie či etických teorií, které se týkají forem a druhů výživy. Kurz si klade za cíl předložit systematické základy gastrosofie.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování kurzu schopen popsat, shrnou a vysvětlit základy gastrosofie. Bude schopen identifikovat základní škálu problémů, které reflektuje filozofie výživy, jídla a pojídání. Získá základní přehled o filozofických teoriích jídla a typologii problémů spjatých se snahami člověka zajistit si v průběhu dějin výživu. Motivovaný student pochopí, proč je člověk to co jí.
Osnova
  • 1) Genealogie dietetiky ve starověkém Řecku (nedocenění kuchařského umění u Platóna, Aristotelovy námitky vůči vegetariánství, pythagorejské učení o výživě, Epikúrova radost žaludku, Senekův asketismus) 2) Filozofické teorie jídla a dietetiky v dějinách filozofie (od Hippokrata, stoiků, Epikúra přes Jana Kassiána, Ficina po Georga Simmela) 3) Filozofické teorie jídla v současnosti (Elias Canetti, Norbert Elias, Peter Singer, Harald Lemke) 4) Jídlo a stolování jako socializační praktika, komunální aspekty jídla, ustavení socializační architektury prostřednictvím zajišťování potravy a organizace společného pojídání 5) Motivy pojídání a jídla v křesťanství (problém perichoreze a eucharistie) 6) Antropofagické praktiky aneb jídlo jako pomsta a úcta 7) Hungry belly and its ears - hladové bříško a jeho uši - Rabelais jako filozof jídla 8) Filozofické dimenze jídla a pojídání v Shakespearových dramatech – jídelní excesy 9) Člověk je to, co jí (fyziologie potravin Jakoba Moleschotta a jídlo jako základ filozofie budoucnosti u Ludwiga Feuerbacha) 10) Břicho filozofů - Kant a Nietzsche jako jedlíci, dietetici a teoretici jídla a pojídání 11) Hlad a nedostatek jídla jako filozofický a etický problém; etika jídla a sociální nespravedlnost – jídlo a potraviny z pohledu bioetiky 12) Filozofické reflexe jídla a pojídání v umění (Daniel Spoerri, Peter Greenaway, Jan Švankmajer)
Literatura
  • The Routledge handbook of food ethics. Edited by Mary C. Rawlinson - Caleb Ward. First published. London: Routledge, Taylor & Francis Group, 2017, xvi, 452. ISBN 9781138809130. info
  • Theorien des Essens. Edited by Kikuko Kashiwagi-Wetzel - Anne-Rose Meyer. Erste Auflage. Berlin: Suhrkamp, 2017, 459 stran. ISBN 9783518297810. info
  • LEMKE, Harald. Ethik des Essens : Einführung in die Gastrosophie. Neuausgabe. Bielefeld: Transcript, 2016, 588 stran. ISBN 9783837634365. info
  • GOLDSTEIN, David B. Eating and ethics in Shakespeare's England. First published. Cambridge: Cambridge University Press, 2013, xiii, 280. ISBN 9781107039063. info
  • SLOTERDIJK, Peter. Sphären : Makrosphärologie. 1. Aufl. Frankfurt am Main: Suhrkamp, 1999, 1013 s. ISBN 3518410547. info
Výukové metody
Frontální přednášky, diskuse, rozpravy.
Metody hodnocení
Kolokvium v podobě písemné úvahy/eseje na zadané téma v rozsahu 3 600 znaků.
Náhradní absolvování
Předmět není určen pro absolvování v~náhradních podobách.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2024/CORE085