PřF:Bi7031cen GENERAL MICROBIOLOGY – PRACTIC - Informace o předmětu
Bi7031cen GENERAL MICROBIOLOGY – PRACTICAL CLASSES
Přírodovědecká fakultajaro 2019
- Rozsah
- 0/0/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. Ivan Kushkevych, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Ivan Kushkevych, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Jiřina Kučerová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta - Rozvrh
- Po 18. 2. až Pá 17. 5. Út 14:00–15:50 E25/111
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 12 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/12, pouze zareg.: 0/12, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/12
Jiné omezení: Minimalní počet studentů - 5 - Cíle předmětu
- The goal of practical exercises in general microbiology is to teach students basic methods of work in microbiological laboratory (methods of sterile work, isolation, seeding and cultivation of microorganisms, preparation of microscopic preparations and work with microscope, determination of number of bacterial cells in different types of samples, yeasts and microscopic fungi).
- Výstupy z učení
- Learning outcomes of the course unit will be practical knowledge and ability of students to use microbiological methods in the practice.
- Osnova
- Introduction, organization of exercises, safety of work in microbiological laboratory. Preparation of nutrient media and their sterilization. Isolation, seeding and cultivation of microorganisms. Microscopic observation of bacterial cells (native and fixed slides, Gram staining, work with microscope and image analysis). Determination of the total number of viable of bacterial cells by a plate method. Bacteria in water: basic microbiological analysis of the water. Determination of concentration of antibiotics by microbiological methods. Determination of bacterial sensitivity to antibiotics. Basic identification of bacteria, biochemical and physiological tests. Yeast, native slide, vital test, slide culture, cell size measurement. Detection and isolation of some soil microorganisms (cellulolytic activity, Azotobacter, Clostridium), microscopic fiber fungi. Assessment of the presence of microorganisms in the soil. Negative staining. Staining of Azotobacter sp. Observation of bacterial spore. Microscopic fibrous fungi: Credit final test.
- Literatura
- doporučená literatura
- Goldman, E., & Green, L. H. (2015). Practical handbook of microbiology. CRC press.
- Kerr, J. (2004). Manual of clinical microbiology.
- Roberts, D., & Greenwood, M. (2008). Practical food microbiology. John Wiley & Sons.
- Arora, B., & Arora, D. R. (2007). Practical microbiology. CBS Publishers & Distributors.
- Teacher’ presentations
- Výukové metody
- At the beginning of each practical class, the students are acquainted with the content of the class in the form of explanation and demonstrations, then perform the assigned practical task. They draw up a protocol from each class.
- Metody hodnocení
- Active participation in practical classes, protocols, slide preparation and written test.
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2019/Bi7031cen