PEACE THROUGH STRENGTH.

Představení studijního programu

Bakalářský program Mezinárodní vztahy vám poskytne potřebnou výbavu, díky níž se budete výborně orientovat v problematice mezinárodní politiky a mezinárodních vztahů. Silný důraz je kladen na studium teorií mezinárodních vztahů, jelikož jsou nezbytné pro lepší pochopení procesů ve světové politice.

Čekají vás předměty věnující se několika oblastem. Jsou jimi dějiny mezinárodních vztahů, zahraniční politika České republiky, bezpečnostní aspekty mezinárodních vztahů i jejich ekonomická dimenze. Dále se můžete profilovat dle vlastních představ a zájmů zapisováním pravidelně obměňovaných povinně-volitelných předmětů. Ty jsou přednášeny v českém nebo anglickém jazyce a zaměřují se na konkrétní problémy mezinárodních vztahů, mezinárodních organizací a na zahraniční politiku vybraných zemí a regionů.

Studium programu dále rozvine vaše analytické schopnosti a kritické myšlení. Vedle teoretických znalostí získáte řadu praktických dovedností. Například v kurzu Diplomatický protokol se naučíte, jak se vytváří zasedací pořádek na jednáních, jaký dress code je určen pro konkrétní akce či správnému oslovování v diplomatických kruzích nebo jak napsat protestní nótu. Tyto dovednosti pak uplatníte jak už v rámci svého studia, tak i v dalším vzdělávání, na pracovních stážích či v zaměstnání.

Naše katedra má v zahraničí velmi širokou síť partnerských institucí, kterých lze využít pro vaše studijní výjezdy a stáže. Stejně tak se můžete ucházet i o stáže v domácích institucích, jako je například Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Tyto aktivity pak výrazně zvýší možnosti a skvělé vyhlídky na vaše uplatnění. A to napříč širokou škálou profesí a pracovních pozic, ať již doma nebo v zahraničí.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Zajímají vás vztahy mezi státy a faktory, které je ovlivňují?

  • Chcete dobře porozumět motivům jednání států i nestátních aktérů a jít za rámec povrchních soudů a závěrů? Láká vás osvojit si schopnosti, které vám umožní toto porozumění použít? Baví vás práce s informačními zdroji?

  • Chcete vidět za horizont malého českého dvorku? Nebojíte se cestovat? Probouzejí ve vás jiné kultury a země zvědavost a nikoliv strach? Vnímáte možnost pracovních a studijních pobytů v zahraničí jako ohromnou příležitost pro další osobnostní i profesní růst?

  • Máte rádi cizí jazyky, chcete je dále rozvíjet a hlavně také používat?

S naším bakalářským programem budete hledat odpovědi na tyto otázky. Zároveň je pro vás tento program vhodný, pokud toužíte po kariéře v diplomacii, kde již řada našich absolventů působí, stejně jako v dalších mezinárodních organizacích a institucích.

Studium u nás vám poskytne příjemné, dynamické a přátelské prostředí, kde pozornost není zaměřena pouze na kvalitu vzdělávání. Kvalita mezilidských vztahů je pro nás neméně důležitá.

Díky tomuto studijnímu programu si navíc vytvoříte ideální podmínky pro studium v navazujícím magisterském oboru v České republice, ale i na prestižních školách v zahraničí.

Studijní plány

Studium

  • Cíle

    Studium programu Mezinárodní vztahy seznamuje studenty se základními otázkami mezinárodních vztahů. Důraz je kladen na studium teorií mezinárodních vztahů. K oblastem, jež tvoří podstatnou součást výuky náleží dějiny mezinárodních vztahů, zahraniční politika České republiky, bezpečnostní aspekty mezinárodních vztahů a ekonomická dimenze mezinárodních vztahů. Studenti se dále profilují v rámci výběrových předmětů zaměřených na konkrétní problémy mezinárodních vztahů a organizací a na zahraniční politiku vybraných zemí a regionů.

    Studium programu rozvíjí analytické schopnosti a kritické myšlení, poskytuje výbornou orientaci v oblasti mezinárodních vztahů.

    Vedle teoretických znalostí studenty vybavuje řadou praktických dovedností, které aplikují jak v rámci dalšího vzdělávání tak v zaměstnání, kde dále výrazně zvyšují možnosti jejich uplatnění napříč širokou škálou profesí a pracovních pozic.

  • Výstupy z učení

    Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

    • porozumět teoriím mezinárodních vztahů;
    • porozumět dějinám mezinárodních vztahů a dokázat popsat hlavní trendy jejich vývoje;
    • charakterizovat hlavní dimenze mezinárodní vztahů (ekonomickou, bezpečnostní, právní), jejich klíčové aspekty a vztahy mezi nimi;
    • analyzovat zahraniční politiku států a mezinárodní politiku ve vybraných světových regionech;
    • orientovat se v základní metodologii mezinárodních vztahů.
    • orientovat se v procesech evropského politického vývoje
    • znát fyzickou, politickou a sociální geografii světa
    • orientovat se v hlavním trendech aktuální světové politiky
  • Uplatnění absolventa

    Být kariérním diplomatem? Pracovat na ministerstvu zahraničních věcí? Pracovat na ministerstvu obrany? Být analytikem mezinárodních událostí? Zastupovat ČR v mezinárodních organizacích? Být součástí týmu velvyslanectví ČR v zahraničí? Pracovat na zahraniční ambasádě v Praze nebo Bratislavě?

    To všechno se nabízí.

    Absolventi programu Mezinárodní vztahy se mohou uplatnit v řadě profesí. Typicky se jedná o analytická pracoviště, státní správu a samosprávu, diplomacii, neziskový sektor, média či marketing. Znalost prostředí mezinárodních vztahů a mezinárodní politiky je totiž široce uplatnitelná v různých sektorech a různých úrovních společenského života. Absolventi programu tak nacházejí zaměstnání na různých ministerstvech, ve státní administrativě, věnují se dotačnímu poradenství, působí v think-tancích či v privátní sféře.

  • Pravidla a podmínky pro vytváření studijních plánů

    Bakalářské a magisterské studium probíhá podle celouniverzitního kreditního systému, který je v souladu s pravidly European Credit Transfer System (ECTS). Povinně volitelné předměty jsou ve studijním plánu organizovány do jedné čí více skupin; student volí povinně volitelné předměty na základě stanoveného minimálního počtu kreditů v každé skupině.

    Na Masarykově univerzitě došlo k celouniverzitnímu konsensu na pravidlech pro tvorbu studijních programů, které zpřesňují pravidla vymezená v metodice Národního akreditačního úřadu Doporučené postupy pro přípravu studijních programů. Pravidla pro tvorbu studijních programů byla schválena ve stejnojmenné směrnici MU (Směrnice MU č. 11/2017: Pravidla pro tvorbu studijních programů) a vymezují šest typů studijních plánů a jejich použití a kombinace v jednotlivých typech studijních programů. Jedná se o 

    1. jednooborový studijní plán,
    2. studijní plán se specializací,
    3. hlavní studijní plán (maior),
    4. vedlejší studijní plán (minor),
    5. studium podle dvou hlavních studijních plánů,
    6. plán na dostudování (určen pouze studentům z obdobného studijního oboru, kterému zaniká akreditace).

    Premisou pravidel je, že studijní plány umožňují naplnění cílů studia a dosažení profilu absolventa studijního programu. Výjimkou je pouze vedlejší studijní plán, který slouží jako komplementární doplněk hlavního studijního plánu jiného studijního programu. Student nemůže studovat pouze podle vedlejšího studijního plánu.

  • Praxe

    Praxe je nepovinnou, ale přesto důležitou součástí programu. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií je vám schopna zprostředkovat pracovní stáže různé délky na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí, v Bruselu, například v  bruselské kanceláři CZELO (Czech Liaison Office for Research and Development), v bruselských zastoupeních českých krajů, ale i v institucích, které se nacházejí v Brně (například Jihomoravský krajský úřad).

  • Cíle kvalifikačních prací

    Minimální rozsah bakalářské práce je 45 000 znaků včetně poznámek pod čarou, titulního listu, obsahu, rejstříku, seznamu literatury a anotací.

    Studující mohou pracovat s již publikovanými texty a daty přístupnými pro sekundární analýzu. Měli by předvést schopnost kriticky pracovat s odbornými texty, zpracovávat koncepty a teorie v nich nalezené a nacházet v nich relevantní odpovědi na zadanou otázku. Pokyny pro státní závěrečné zkoušky a vypracování bakalářské/diplomové práce jsou upraveny Směrnicí FSS č. 6/2019 O státních závěrečných zkouškách pro studenty Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

  • Návaznost na další studijní programy

    Studijní program pokračuje také v navazujícím magisterském studiu. Zvolit lze také navazující magisterské studium příbuzných oborů, jako jsou například Evropská studia, Hospodářská politika a mezinárodní vztahy či Mezinárodní vztahy a energetická bezpečnost. Další možností je volit některý z magisterských studijních programů vyučovaných v anglickém jazyce.

Základní údaje

Zkratka
B-MV
Typ
bakalářský
Profil
akademický
Titul
Bc.
Doba studia
3 roky
Vyučovací jazyk
čeština čeština

507
počet aktivních studentů
231
počet závěrečných prací

Fakulta sociálních studií
Program zajišťuje