Cesta k pramenům naší civilizace.

Představení studijního programu

Studijní program klasická filologie připravuje studenty na samostatnou tvůrčí vědeckou práci z oblasti starořecké a klasické latinské filologie. Prohlubuje teoretické a metodologické znalosti a schopnosti vědecky pracovat, učí samostatné odborné práci. Klasická filologie jakožto samostatná disciplína, zkoumá, interpretuje, kriticky analyzuje a zasazuje do širšího literárně historického kontextu antické písemné prameny klasické řečtiny a latiny. Zároveň slouží také jako pomocná disciplína pro řadu vědních oborů, které se zabývají antickým starověkem (tj. filozofie, teologie, archeologie, dějiny umění, právo, dějiny vědy, sociologie a religionistika). Absolventi získávají přehled o celé rozsáhlé disciplíně a specializují se podle zvoleného jazyka (stará řečtina, klasická latina) na lingvistické nebo literární bádání podle konkrétního tématu své disertační práce.

Studijní plány

Přijímací řízení
Přijímací řízení do doktorských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání do půlnoci 30. 4. 2024

  • Informace o přijímacích zkouškách v tomto studijním programu

    Termín podání přihlášek: 1. leden – 30. duben

    Termín dodání podkladů pro přijímací řízení: do 15. května

    Podklady pro přijímací řízení:

    • podepsaný životopis;
    • soupis publikační činnosti;
    • projekt disertační práce (téma disertační práce si uchazeč o studium vybírá po dohodě se svým budoucím školitelem).

      Podklady k přijímacímu řízení vložte do e-přihlášky (rubrika "Dokumenty") do 15. 5. Žádáme uchazeče a uchazečky, aby ve všech přiložených podkladech měli uvedené své celé jméno a číslo přihlášky.

      Přijímací zkouška má formu ústní rozpravy nad projektem dizertační práce.

      Upozornění: Doklad o absolvování magisterského studia (úředně ověřenou kopii diplomu, u vzdělání získaného v zahraničí také tzv. nostrifikaci) předloží přijatí uchazeči u zápisu do studia. U přijímacích zkoušek se doklad o absolvování magisterského studia nevyžaduje.

  • Kritéria hodnocení uchazečů o tento studijní program

    Uchazeči mohou získat max. 100 bodů. Minimální počet bodů pro prospěch u přijímací zkoušky je 70. Kandidáti jsou hodnoceni v těchto oblastech:

    • projekt disertační práce (max. 40 bodů);
    • odborná připravenost (max. 40 bodů);
    • motivace (max. 20 bodů).

Studium

  • Cíle

    Studijní program klasická filologie připravuje studenty na samostatnou tvůrčí vědeckou práci z oblasti starořecké a klasické latinské filologie. Prohlubuje teoretické a metodologické znalosti a schopnosti vědecky pracovat, učí samostatné odborné práci. Klasická filologie jakožto samostatná disciplína zkoumá, interpretuje, kriticky analyzuje a zasazuje do širšího literárně historického kontextu antické písemné prameny klasické řečtiny a latiny. Zároveň slouží také jako pomocná disciplína pro řadu vědních oborů, které se zabývají antickým starověkem (tj. filozofie, teologie, archeologie, dějiny umění, právo, dějiny vědy, sociologie a religionistika). Absolventi získávají přehled o celé rozsáhlé disciplíně a specializují se podle zvoleného jazyka (stará řečtina, klasická latina) na lingvistické nebo literární bádání podle konkrétního tématu své disertační práce.

  • Výstupy z učení

    Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

    • spolehlivě znát latinský a starořecký jazyk dle své specializace
    • interpretovat, kriticky analyzovat a zařadit do širšího kulturního kontextu pramenné texty
    • kriticky pracovat s prameny a sekundární literaturou s využitím jazykovědy, literární teorie a dalších pomocných a vedlejších disciplín klasické filologie dle tématu své práce
    • provádět metodologicky ukotvený základní výzkum v oboru, který přináší nové poznání
    • specializovat se úžeji na konkrétní téma své doktorské práce
    • prezentovat výsledky vlastního výzkumu před mezinárodním odborným publikem
    • využívat digitální zdroje, nástroje a databáze svého oboru
  • Uplatnění absolventa

    Absolvent doktorského studia klasické filologie disponuje rozsáhlými znalostmi z oblasti antického starověku a je specializován na klasický řecký nebo latinský jazyk a literaturu v souladu s tématem své práce. Je schopen vyspělé samostatné interpretace originálních textů. Má hlubokou znalost předmětu své specializace a je vybaven/a teoretickými vědeckými a metodologickými dovednostmi, které uplatňuje při samostatné a tvůrčí vědecké práci. Ovládá aktivně dva živé světové jazyky. Získaná teoretická i metodologická výbava mu poskytuje předpoklady pro interdisciplinární bádání i mezinárodní spolupráci. Uplatnění nalezne zejména v humanitně orientovaných ústavech Akademie věd, na univerzitách, v knihovnách a muzeích, v nakladatelstvích, ale i v dalších kulturních a mediálních oblastech, nebo jako překladatel. Mimo akademickou sféru mohou absolventi také vyučovat zvl. latinský jazyk na středních a vysokých školách, pokud mají také náležité pedagogické vzdělání.

  • Praxe

    Povinnou součástí studia je zahraniční stáž, během které absolvent získá nové znalosti a dovednosti, zahraniční zkušenosti a kontakty. Ve výjimečných a odůvodněných případech může školitel rozhodnout o náhradním řešení této povinnosti.

  • Standardy kvalifikačních prací

    Hlavními výstupy doktorského studia klasické filologie jsou doktorská práce a doktorská zkouška. Doktorská práce prokazuje schopnost autora odborně vědecky pracovat a přinášet nové poznatky. Nutným předpokladem je obeznámenost s odbornou literaturou a orientace v historii bádání ke konkrétnímu tématu. Uchazeč uplatní rovněž svou jazykovou kompetenci a schopnost využívat moderní metody interpretace. Doktorská práce se má vyznačovat kvalitou a originalitou, která umožní publikaci práce (jako celku nebo jejích vybraných částí) v odborném tisku. Formální náležitosti doktorské práce blíže upravuje Studijní a zkušební řád Masarykovy univerzity, standardní rozsah je 220 000–360 000 znaků.

Základní údaje

Zkratka
D-KF_
Typ
doktorský
Titul
Ph.D.
Doba studia
4 roky
Vyučovací jazyk
čeština čeština

3
počet aktivních studentů

Filozofická fakulta
Program zajišťuje