ŽÍTEK, Vladimír, Viktorie KLÍMOVÁ, Lucie KOVÁCSOVÁ a Barbora FEIXOVÁ. Podpora výzkumu a transfer technologií v Jihomoravském kraji. Auspicia. České Budějovice: VŠERS, Filosofický ústav AV ČR, 2012, VIII, č. 1, s. 146-151. ISSN 1214-4967.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podpora výzkumu a transfer technologií v Jihomoravském kraji
Název anglicky Support of Research and Technology Transfer in Region of South Moravia
Autoři ŽÍTEK, Vladimír (203 Česká republika, garant, domácí), Viktorie KLÍMOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lucie KOVÁCSOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Barbora FEIXOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Auspicia, České Budějovice, VŠERS, Filosofický ústav AV ČR, 2012, 1214-4967.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/12:00061175
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky výzkum; transfer technologií; inovace; operační programy
Klíčová slova anglicky research; technology transfer; innovation; operational programmes
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 5. 10. 2012 12:52.
Anotace
Výzkum představuje jednu z klíčových komponent znalostní ekonomiky. Přestože patří Jihomoravský kraj v rámci České republiky v této oblasti k vůdčím regionům, je otázkou, zda využívá existující infrastrukturu, lidské zdroje a finanční toky k dalšímu rozvoji. Analýza nejvýznamnějších dotačních programů prokázala, že tomu tak je. Jak v případě operačních programů (OP VaVpI, OP VK, OPPI), tak i v 7. RP dosahují subjekty působící v tomto kraji vysoké úspěšnosti, a to jak z hlediska počtu realizovaných projektů, tak z hlediska výše získaných dotací. Důležitou roli pak hrají též univerzity, zejména MU a VUT, u kterých lze doložit dílčí úspěchy v oblasti transferu technologií a současně existující pozitivní očekávání další progrese.
Anotace anglicky
The research represents one of the key components of knowledge economy. Although the South Moravian Region is one of leading regions within the Czech Republic as this area is concerned, it is a question whether it uses the existing infrastructure, human resources and financial sources for further development. The analysis of the most significant subsidy programs answered the question affirmatively. As in the case of operational programmes (RDIOP, OPEC, OPEI), also in the FP7 the entities operating in this region have a high success rate, from the perspective of number of implemented projects as well as amount of obtained subsidies. An important role in this is played by universities, especially Masaryk University and University of Technology, for which we can find evidence that they achieve partial successes in the field of technology transfers and also positive expectations for further progress.
Návaznosti
MUNI/A/0866/2010, interní kód MUNázev: Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů (Akronym: POPRINOV)
Investor: Masarykova univerzita, Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:48