MUSIL, Libor a Renáta TALAŠOVÁ. Sebevýzkum jako nástroj řešení problémů práce s klientem. Sociální práce/Sociálna práca. Brno: Asociace vzdělavatelů v sociální práci, roč. 2012, č. 2, s. 75-89. ISSN 1213-6204. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sebevýzkum jako nástroj řešení problémů práce s klientem
Název anglicky Self-research as a Way to Cope with Problems of the Work with Clients
Autoři MUSIL, Libor (203 Česká republika, garant, domácí) a Renáta TALAŠOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sociální práce/Sociálna práca, Brno, Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2012, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/12:00061277
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky recognition of feedback;self-research;social work
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Libor Musil, CSc., učo 568. Změněno: 23. 10. 2012 17:06.
Anotace
Stať je věnována otázce: "Jak a v čem je možné pomocí sebevýzkumu překonávat realizační obtíže využití výzkumu při řešení problémů práce s klienty?" Autoři formulují metodické principy "sebevýzkumu" (způsobu řešení problémů práce s klientem pomocí výzkumu vlastní praxe) a zdůvodňují je potřebou zvládat negativní působení spolupráce sociálních pracovníků s externím výzkumníkem v kontextu "akčního výzkumu". Na otázky o očekávaných přínosech aplikace metodických principů sebevýzkumu odpovídají pomocí případové studie Sebezkoumání probační pracovnice.
Anotace anglicky
The article is devoted to the question: "How and in what way can self-research help in dealing with difficulties of using research as an instrument of coping with problems of the work with clients?" The authors define methodic principles of "self-research" (the way of coping with problems of the work with clients by means of first-hand research). They substantiate these principles as instruments to overcome negative influence of social workers cooperation with external researcher in the context of "action research". Questions on anticipated contribution of using self-research methodic principles are answered by means of the case study on self-research made by social worker in criminal justice.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 08:29