BINOVÁ, Galina Pavlovna. Russkoje erotičeskoje soznanije v kulturologičeskom i istoričeskom osmyslenii. In Pospíšil, Ivo; Šaur, Josef. Areál Ruska ve světle historických výročí (1709, 1812, 1941, 1991) : jazyk, literatura, dějiny kultury. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2012, s. 5-9. ISBN 978-80-210-5904-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Russkoje erotičeskoje soznanije v kulturologičeskom i istoričeskom osmyslenii
Název česky Ruské erotické probuzení v kulturologickém a historickém vysvětlení
Název anglicky Russian erotic awakening in culturological and historical view
Autoři BINOVÁ, Galina Pavlovna (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Areál Ruska ve světle historických výročí (1709, 1812, 1941, 1991) : jazyk, literatura, dějiny kultury, od s. 5-9, 5 s. 2012.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00061477
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-5904-7
Klíčová slova česky Eros; erotické vědomí; literární erotika; kulturní tradice; Západ; Východ; svoboda psaní; eliminace tabu
Klíčová slova anglicky Eros; erotic consciousness; literal erotics; cultural traditions; West; East; freedom of the writting; elimination of taboo
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Změnil Změnil: Martin Svora, učo 9684. Změněno: 2. 4. 2013 17:01.
Anotace
Avtor pitayetsya ob'yasnit' svoyeobrazie russkogo 'erosa iz kul'turologicheskogo i istoricheskogo aspektov, razglyadivaya raznici v temah kul'turi Rossii i Zapada. Russkaya kul'tura v techenie svoyego "filogenezisa" proshla 'etapami strogih obmezhivaniy i zapretov. Literarniy 'eros prevraschaetsya v arenu, v kotoroy srazhayutsya samye raznoobraznie interesi, hudozhestvennie formi i sredstva ih realizacii, i po'etomu, estestvenno, nesyot pechat' destruktivnih tendenciy russkoy kul'tury. Otsutstvie tabu, stremlenie vlozhit' v teksti 'eroticheskie temi, syuzheti, kartini - 'eto vsyo tesno svyazano s glubokimi procesami hudozhestvennogo renesansa.
Anotace česky
Autor se pokouší vysvětlit svéráz ruského erosu z kulturologického a historického aspektu s ohledem na rozdíly v tématech kultury Ruska a Západu. Ruská kultura během své „fylogeneze“ prošla etapami přísného omezování a zákazů. Literární eros se stává arénou, na níž se sráží ty nejrozličnější zájmy, umělecké formy a prostředky jejich realizace, a zákonitě tedy nese otisk destruktivních tendencí ruské kultury. Odstranění tabu, snaha vetkat do textů erotická témata, děje, obrazy, to vše je těsně provázáno s hlubokými procesy uměleckého obrození.
Anotace anglicky
Author is trying to explain specifics of Russian Eros in culturological and historical aspects, considering differences of topics of Russia and the West. Russian culture during its phylogenesis have gone through eras of limitations and prohibitions. Literal Eros have become an arena of interference of the most different interests, art forms and their realisations, and therefore it carries within a stamp of destructive tendencies of Russian culture. Elimination of taboos, attempt to implicate erotic themes, plots or pictures, into the text is closely related with deep processes of art consciousness.
Návaznosti
MUNI/A/0789/2011, interní kód MUNázev: Slované a slavistika v areálovém pojetí (Akronym: Areaslav)
Investor: Masarykova univerzita, Slované a slavistika v areálovém pojetí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 6. 2024 09:47