ŠVANCARA, Josef. Mnohočetný talent v kontextu celoživotního vývoje: konsilience, teorie, modely, generační vztahy. Svět nadání. Praha: Národní institut dětí a mládeže MŠMT, 2012, roč. 1, č. 1, s. 39-47. ISSN 1805-7217.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mnohočetný talent v kontextu celoživotního vývoje: konsilience, teorie, modely, generační vztahy
Název anglicky Multiple talent in context of lifespan development: consilience, theories, models, generational relationships
Autoři ŠVANCARA, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Svět nadání, Praha, Národní institut dětí a mládeže MŠMT, 2012, 1805-7217.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00061582
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky celoživotní vývoj; nadání; talent; genetická determinace; životní úkoly
Klíčová slova anglicky lifespan development; giftedness; talent; genetic influences; life task
Štítky rivok, talent
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 7. 4. 2013 20:27.
Anotace
V synoptickém přehledu autor věnuje pozornost terminologickému rozlišením nadání a talentu. Za klíčová hlediska v tomto vztahovém rámci se považují: diferenciace talentu v průběhu vývoje, alokace zdrojů pro vývoj talentu, resilience i zvládání ztrát v průběhu stáří. Autor se opírá o evidenci biologické determinace v celoživotním vývoji a oponuje často citovanému, zjednodušenému názoru, že talent nepředstavuje stabilní rys osobnosti. V apelu na konsilienci v pojetí talentu se naznačují rezervy v dosavadní mezioborové spolupráci. Naznačuje se možnost rozšířit spolupráci mezi ECHA a INSEA.
Anotace anglicky
In synoptic overview author deals with terminological difference between talent and giftedness. Differentiation of talent during lifespan development, allocation of resources for development of talent, resilience and coping with losses during old age are considered as key viewpoint in this framework. Authors point of view is grounded in biological determination of lifespan development and opposes frequently referenced opinion that talent do not represent stable trait of personality. Author highlights consilience in this approach and indicates reserves in present interdisciplinary collaboration both among ECHA and INSEA.
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 21:03