VEČEŘA, Pavel. „Hleďme si podle nových hodnot zařizovat život.“ (Žurnalistická sebereflexe vlastní profese na stránkách vybraného protektorátního tisku). In Kontexty propagandy. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2012, s. 266-274. mimo edice. ISBN 978-80-7395-515-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Hleďme si podle nových hodnot zařizovat život.“ (Žurnalistická sebereflexe vlastní profese na stránkách vybraného protektorátního tisku)
Název anglicky „Hleďme si podle nových hodnot zařizovat život.“ (Reflexion of the Journalists ones Professions on the Pages of select Protectorates Print)
Autoři VEČEŘA, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pardubice, Kontexty propagandy, od s. 266-274, 9 s. mimo edice, 2012.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/12:00061594
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7395-515-1
Klíčová slova česky profese novináře – protektorátní žurnalistika
Klíčová slova anglicky journalists profession – protectorate journalism
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Pavel Večeřa, Ph.D., učo 17813. Změněno: 3. 4. 2013 16:39.
Anotace
Příspěvek představuje reflexi novinářské profese z pera žurnalistů, kteří v letech 1939-1945 působili v denících Lidové noviny, Venkov a Národní práce. Kmenoví i externí autoři úvodníků a komentářů se v tomto období zabývali nejen úkoly a povinnostmi novinářů ve vztahu k jedinci a národnímu celku, ale ve víceméně zastřené podobě také společenskými a morálními mezemi vyplývajícími z problematického postavení žurnalistů, kteří byli vázáni loajalitou ke svým zaměstnavatelům, k okupační a protektorátní moci, ale jistým způsobem i ke svým čtenářům. Rozpory, které toto dilematické postavení oscilující v krajních polohách mezi pasivní rezistencí a kolaborací přinášelo, se zračí na stránkách vybraných tištěných médií po celou dobu existence Protektorátu Čechy a Morava.
Anotace anglicky
The paper deals with the reflection of the journalist profession seen from the perspective of the journalists who worked for the "Lidové noviny", "Venkov" and "Národní práce" dailies in 1939 – 1945. Over this period, both in-house and external authors of editorials and glosses focused on not only the tasks and duties of journalists in relation to the individual and the national entity, but also – in a more or less covert form – societal and moral limits arising from a questionable journalists position and role, since they were bound by the loyalty to their employers, to the occupational and Protectorate authorities, as well as to their readers to some extent. The contradictions brought by this dilemmatic position oscillating, at the utmost points, between passive resistance and collaboration is reflected on the pages of the selected print media over the whole period of the Protectorate of Bohemia and Moravia.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 16:09