BĚLKA, Luboš. Tibetan deities with animal heads : Prague fragment of Bardo thödol. In Kečka, Roman. Buddhism in Asia. Bratislava: Department of Comparative Religion, 2012, s. 21-30. ISBN 978-80-89027-36-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tibetan deities with animal heads : Prague fragment of Bardo thödol
Název česky Tibetská božstva se zvířecími hlavami : pražský fragment postav mandaly Bardo thödol
Autoři BĚLKA, Luboš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Bratislava, Buddhism in Asia, od s. 21-30, 10 s. 2012.
Nakladatel Department of Comparative Religion
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00057765
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-89027-36-1
Klíčová slova česky Bardo thödol; vysvobození v bardu skrze naslouchání; Tibetská kniha mrtvých; eschatologie
Klíčová slova anglicky Bardo thödol; Tibetan book of death; eschatology
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 27. 3. 2013 20:44.
Anotace
Tibetan eschatological text Bardo Thedol (The Tibetan Book of the Dead), beside others represents visions of a hundred of deities or figures of the Tibetan Buddhist pantheon. The figures may be divided into peaceful and wrathful, peaceful ones being 42 (appearing in the Bardo during the first days) and wrathful ones being 58 (appearing in the following days). Some of the wrathful figures are represented by deities with animal heads. In collections of Naprstek Museum there is a fragment of 12 figures, most of which bear animal heads. Their origin cannot be precisely determined, but most probably they are Tibetan miniature paintings. The contribution deals with description, analysis and context of the figures as well as with other similar deities. It also deals with a complex typology of the depiction of text of Bardo Thedol on thangkas (scrolled pictures painted or printed on canvas) and tsakli (printed and painted miniatures).
Anotace česky
Tibetský text zabývající se individuální eschatologií, nazvaný Bardo thödol (Vysvobození v bardu skrze naslouchání; tzv. Tibetská kniha mrtvých, představuje mimo jiné vize sta božstev, postav tibetského buddhistického panteonu, které se dělí na pokojné a hrozivé, přičemž pokojných božstev je celkem 42 v bardu během prvních dní) a hrozivých božstev je 58 (a vyjevují se ve dnech zbývajících). Některé z hrozivých postav reprezentují božstva se zvířecími hlavami. Ve sbírkách Náprstkova muzea se nachází vzácný fragment dvanácti postav, z nichž většina je právě se zvířecími hlavami. Nelze přesně určit jejich původ, jedná se však s vysokou pravděpodobností o tibetské miniaturní malby na plátně. Příspěvek se zabývá jednak deskripcí, analýzou a kontextem zmíněných postav se zvířecími hlavami a jednak zmiňuje složitou typologii zobrazení textu Bardo thödol v thangkách (svitkových obrazech zpravidla malovaných či tištěných na plátně) a cakli (miniaturách, tištěných i malovaných).
Návaznosti
GA401/08/0762, projekt VaVNázev: Božstva tibetských náboženství v religionistickém přístupu
Investor: Grantová agentura ČR, Božstva tibetských náboženství v religionistickém přístupu
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:59