RABUŠICOVÁ, Milada, Lenka KAMANOVÁ a Kateřina PEVNÁ. O mezigeneračním učení v rodině. In Konference České asociace pedagogického výzkumu. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O mezigeneračním učení v rodině
Název česky O mezigeneračním učení v rodině
Název anglicky On intergenerational learning in the family
Autoři RABUŠICOVÁ, Milada, Lenka KAMANOVÁ a Kateřina PEVNÁ.
Vydání Konference České asociace pedagogického výzkumu, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky mezigenerační učení; rodina; rodinné vztahy; děti; rodiče; prarodiče
Klíčová slova anglicky intergenerational learning; family; family relations; children; parents; grandparents
Změnil Změnil: doc. Mgr. Martin Sedláček, Ph.D., učo 23221. Změněno: 15. 12. 2016 09:33.
Anotace
Ve výzkumu, jenž je základem pro konferenční prezentaci a jehož finálním výstupem je monografie (Rabušicová, Kamanová, Pevná: O mezigeneračním učení, 2011), jsme se soustředily především na zkoumání mezigeneračního učení v kontextu české rodiny a v kontextu kurzů neformálního vzdělávání, přičemž akcent byl položen do rodiny. Dospěly jsme k řadě, jak se domníváme, zajímavých výsledků. Mimo jiné jsme identifikovaly různé modely mezigeneračního učení v rodinách, identifikovaly jsme podmínky, za nichž k němu dochází, jako je specifická atmosféra v rodině, sdílení a komunikace, které spolu vytvářejí tzv. kulturu učící se rodiny. Identifikovaly jsme také tzv. rodinné edukátory v kategoriích rádce, expert, konzultant a vzor, kteří se od sebe liší způsobem učení i způsobem, jakým je jejich učení přijímáno ostatními členy rodiny. Zjistily jsme také, že k mezigeneračnímu učení dochází nejen v očekávaném směru od starších k mladším, ale také obráceně a že konkrétní obsahy mezigeneračního učení ve smyslu sociálního, dovednostního a verbálně kognitivního učení se generačně liší.
Anotace anglicky
The authors use two concepts as their starting point: lifelong learning and intergenerational learning. Intergenerational learning in the family is defined as a process through which family members of any age acquire skills and knowledge and develop attitudes and values, based on their day-to-day experience, on different occasions, and learn from all generations in the family. Learning in the family is not limited to a particular age, even though it is obvious that each life stage attracts learning of different skills and by different ways, and what is learned is perceived differently.
Návaznosti
GD406/09/H040, projekt VaVNázev: Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
Investor: Grantová agentura ČR, Škola: výzkum vnitřních procesů a vnějších podmínek jejího fungování
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 12:30