HAVLAN, Petr a Jan JANEČEK. Principles of Good Administration and the Property of Territorial Self-government. In Public finances - administrative autonomie (G. Hulkó, A. Patyi – eds.). 1.vyd. Györ: Universitas-Györ Nonprofit Kft, 2012, s. 141-149. ISBN 978-963-9819-87-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Principles of Good Administration and the Property of Territorial Self-government
Název česky Principy dobré správy a majetek územní samosprávy
Autoři HAVLAN, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Jan JANEČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1.vyd. Györ, Public finances - administrative autonomie (G. Hulkó, A. Patyi – eds.), od s. 141-149, 9 s. 2012.
Nakladatel Universitas-Györ Nonprofit Kft
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/12:00061766
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-963-9819-87-0
Klíčová slova česky principy dobré veřejné správy; územní samospráva; majetek; odpovědnost
Klíčová slova anglicky good public administration principles; territorial self-government; property; responsibility
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 4. 3. 2013 13:21.
Anotace
The article deals with the questions of good public administration principles conceptions in the context of the public property proper management principle, focusing on the property of the territorial self-government units. On the basis of a short critical analysis of the Czech legal regulation of property of territorial self-government, based on a brief historical excursion, it is concluded, that the recent situation is not satisfactory. Among others it is said that it is on principle impossible to comply with the principle of proper management concerning territorial self-government property. It is noticed that due to the absence of needed legislative changes public administration is performed via civil law means more often which influence its content. Public property is to be endangered. The article repeatedly emphasizes the importance of the good public administration principles perceived as duties - a necessary antipole to the right to good public administration.
Anotace česky
Stať se zabývá otázkami pojetí principů dobré správy v kontextu se zásadou řádného hospodaření s veřejným majetkem se zaměřením na majetek územní samosprávy. Na základě stručného kritického rozboru české právní úpravy majetku územních samospráv vycházejícího z krátkého historického vhledu je docházeno k závěrům ukazujícím na neutěšenost současného stavu. Mimo jiné je konstatováno, že v Česku nyní nelze v principu dostát zásadě řádného hospodaření s majetkem územních samospráv. Je upozorněno na to, že v důsledku neprovedení potřebných legislativních změn je veřejná správa vykonávána čím dál tím častěji soukromoprávními formami, které ovlivňují její obsahovou stránku. Dochází tak k ohrožení veřejného majetku. V rámci příspěvku je opakovaně zdůrazněn význam „povinnostního přístupu“ k otázkám principů dobré veřejné správy jako nutného protipólu práva na dobrou veřejnou správu.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 01:26