KUČEROVÁ, Hana, Alena ŽÁKOVSKÁ, Radek PÍŠE, Karel VOSTAL, Adam NOREK, Eva BÁRTOVÁ a František TREML. Monitoring prevalence patogenu Borrelia burgdorferi sensu lato (bbsl) a Leptospira interrogans s.l. na různých lokalitách se zaměřením na volně žijící hlodavce a jejich roztoče (Poodří, Moravský kras). In Pečenkovy epidemiologické dny. 2012. ISBN 978-80-904667-1-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitoring prevalence patogenu Borrelia burgdorferi sensu lato (bbsl) a Leptospira interrogans s.l. na různých lokalitách se zaměřením na volně žijící hlodavce a jejich roztoče (Poodří, Moravský kras)
Název česky Monitoring prevalence patogenu Borrelia burgdorferi sensu lato (bbsl) a Leptospira interrogans s.l. na různých lokalitách se zaměřením na volně žijící hlodavce a jejich roztoče (Poodří, Moravský kras)
Název anglicky Monitoring the prevalence of the pathogen Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl) and Leptospira interrogans sl at different locations, with a focus on wild rodents and their mite (Poodří, Moravský kras)
Autoři KUČEROVÁ, Hana (203 Česká republika, domácí), Alena ŽÁKOVSKÁ (203 Česká republika, garant), Radek PÍŠE (203 Česká republika), Karel VOSTAL (203 Česká republika), Adam NOREK (203 Česká republika), Eva BÁRTOVÁ (203 Česká republika) a František TREML (203 Česká republika).
Vydání Pečenkovy epidemiologické dny, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00061999
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-904667-1-5
Klíčová slova česky borrelia burgdofreri sensu lato, Leptospira interrogans sensu lato, prevalence
Klíčová slova anglicky borrelia burgdofreri sensu lato Leptospira interrogans sensu lato prevalence
Štítky AKR
Změnil Změnila: Mgr. Hana Lya Kučerová, učo 211087. Změněno: 6. 4. 2013 10:21.
Anotace
Borrelia burgdorferi sensu lato je obecné označení pro skupinu 18 bakteriálních genomospecies rodu Borrelia, kde některé z druhů jsou původci nemoci Lymeská borelioza, resp. B. afzelii, B.garinii a B. burgdorferi sensu stricto. Jako rezervoár bakterií vystupují drobní savci a ptáci, velmi důležití jsou zejména hlodavci. V této studii se zaměřujeme na možný výskt Bbsl v hlodavcích, na nich parazitujících roztočích, sledujeme také záchyt L. interrogans sensu lato.
Anotace anglicky
Borrelia burgdorferi sensu lato is a general term for a group of 18 bacterial of genus Borrelia genomospecies, where some of the species are agents of Lyme disease, respectively B. afzelii, B.garinii and B. burgdorferi sensu stricto. As a reservoir for bacteria act small mammals and birds, especially rodents are very important. In this study, we focus on possible occur of Bbsl in rodents, parasitic mites on them, watch also capture L. interrogans sensu lato.
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 20:46