R 2012

Libkerat - TUIO 2.0 implementation, version 1.0

RUČKA, Lukáš, Vít RUSŇÁK and Petr HOLUB

Basic information

Original name

Libkerat - TUIO 2.0 implementation, version 1.0

Name in Czech

Libkerat - implementace protokolu TUIO 2.0, verze 1.0

Authors

RUČKA, Lukáš (203 Czech Republic, belonging to the institution), Vít RUSŇÁK (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Petr HOLUB (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

2012

Other information

Language

English

Type of outcome

Software

Field of Study

10201 Computer sciences, information science, bioinformatics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14610/12:00062296

Organization unit

Institute of Computer Science

Keywords (in Czech)

protokol TUIO 2.0; dotyková rozhraní

Keywords in English

Protocol TUIO 2.0; Tangible interfaces

Technical parameters

Knihovna libkerat je implementace protokolu TUIO 2.0. Mezi hlavní rysy knihovny libkerat patří zejména vysoká rozšiřitelnost, podpora pro nepojmenovaná rozšíření protokolu, modulární API, podpora pro injektáž zpráv či předzpracování přijatých dat na straně příjemce. Knihovna je doplněna o sadu nástrojů, které usnadňují vývoj jak základních, tak pokročilejších aplikací založených na protokolu TUIO 2.0. Součástí je dokumentace knihovny a soupis (navrhovaných) změn v protokolu, opravujících nedostatky v současném návrhu specifikace protokolu. Kontaktní osoba: Lukáš Ručka, Ústav výpočetní techniky, Masarykova univerzita, Botanická 68a, Brno, e-mail:xrucka@fi.muni.cz; Software je šířen pod BSD licencí. Uživatel software souhlasí s podmínkami této licence.

Tags

Změněno: 12/4/2013 13:45, Mgr. Marta Novotná Buršíková

Abstract

V originále

TUIO (Tangible User Interfaces Objects) protocol is used to describe modern interactive environments based on tangible user interaction. The library implements it's successor, the TUIO 2.0 protocol in ANSI C++ under BSD license. The main features of the libkerat include high modularity, support for unnamed protocol extensions, message injection or data preprocessing on both the sender and client parts. The library is coupled with rich toolkit that enables development of both basic and advanced applications based on TUIO 2.0. Extensive documentation is provided as well as several changes dealing with design flaws in current protocol draft.

In Czech

Protokol TUIO (Tangible User Interfaces Objects) je určen pro popis moderních interaktivních prostředí, založených na dotykových uživatelských rozhraních. Je široce využíván jak v akademickém prostředí, tak v komerčních produktech. Knihovna Libkerat implementuje protokol TUIO 2.0, jenž je následníkem úspěšného TUIO (aktuálně ve verzi 1.1). Protokol TUIO 2.0 má, na rozdíl od svého předchůdce také výrazně vyšší vyjadřovací sílu. Očekává se proto brzký přechod na verzi protokolu TUIO 2.0. Knihovna libkerat je implementaci tohoto protokolu (neexistuje ani referenční implementace). Mezi hlavní rysy knihovny libkerat patří zejména vysoká rozšiřitelnost, podpora pro nepojmenovaná rozšíření protokolu, modulární API, podpora pro injektáž zpráv či předzpracování přijatých dat na straně příjemce. Knihovna je doplněna o sadu nástrojů, které usnadňují vývoj jak základních, tak pokročilejších aplikací založených na protokolu TUIO 2.0. Součástí je dokumentace knihovny a soupis (navrhovaných) změn v protokolu, opravujících nedostatky v současném návrhu specifikace protokolu.

Links

CESNET/348/2009, interní kód MU
Name: GColl2A: Nasazení prostředí GColl v akademickém prostředí
Investor: CESNET