STIBRAL, Karel. O malebnu. Estetika přírody mezi zahradou a divočinou. První. Praha: Dokořán, 2012, 248 s. Bod. ISBN 978-80-210-6023-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O malebnu. Estetika přírody mezi zahradou a divočinou
Název anglicky The Picturesque. Aesthetics of Nature Between Garden and Wilderness
Autoři STIBRAL, Karel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání První. Praha, 248 s. Bod, 2012.
Nakladatel Dokořán
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/12:00057965
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-6023-4
Klíčová slova česky Malebno;estetika přírody;zahradní architektura;divočina;William Gilpin;Uvedale Price
Klíčová slova anglicky Picturesque;aesthetics of nature;landscape gardening;wilderness;William Gilpin;Uvedale Price
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 18. 1. 2013 12:54.
Anotace
Hlavním cílem monografie je interpretace "estetiky malebna" s důrazem na estetiku jako filosofickou disciplínu a s ohledem změn postojů k přírodě. Text je rozdělen na tři sekce: v první části je představen postoj k přírodě v 17. a 18. století v britské kultuře s důrazem na ocenění „divokých“ scenérií a též britské filosofické myšlení v oblasti estetiky přírody. V druhé části jsou představeny a analyzovány teorie hlavních teoretiků malebna – W. Gilpina, U. Price, R. P. Knighta a H. Reptona. Třetí část knihy se zabývá přístupem ke konceptu malebna v britské kultuře 19. století (např. J. Ruskinem), ale též v německojazyčném (např. u J. G. Sulzera či H. Wölfflina) a českojazyčném prostředí (zejm. u J. Durdíka a O. Hostinského). Poslední kapitola pojednává o vlivu teorie malebna na myšlení 20. století (např. u N. Pevsnera).
Anotace anglicky
Main goal of the monograph is to interpret the "picturesque aesthetics" with an accent on the aesthetic as the discipline of philosophy and changing attitudes towards nature. The text is devided into the three sections: in first part is introduced an attitude towards nature during the 17th and 18th century in the British culture with an accent on the rise of appreciation of "wild" sceneries and British philosophical thinking in the field of aesthetics of nature. In the second part is introduced and analysed theories of the main theoreticians of picturesque - W. Gilpin, U. Price, R. Payne Knight and H. Repton. The third part this book is dealing with subsequent approaches towards picturesque in British culture of the 19th century (e. g. J. Ruskin), but also in German (e. g. Wölfflin) and Czech speaking countries (J. Durdík, O. Hostinský). Last chapter of this part deals with the picturesque in the concepts of the 20th century thinking (e. g. N. Pevsner).
Návaznosti
GA408/09/0447, projekt VaVNázev: Pojem malebna ve světové a české estetice
Investor: Grantová agentura ČR, Pojem malebna ve světové a české estetice
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 20:51