MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Dehydratace nejen u seniorů, pitný režim, návrat k vodě. Medicína pro praxi. Olomouc: Solen , s.r.o., 2012, roč. 9/2012, 6,7, s. 302-305. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dehydratace nejen u seniorů, pitný režim, návrat k vodě
Název anglicky Dehydration not only in the elderly, drinking regime, return to the water
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Medicína pro praxi, Olomouc, Solen , s.r.o. 2012, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00062575
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky drinking regime - mineral water - dehydratation - urine color
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 22. 3. 2013 15:53.
Anotace
Článek se zabývá některými aspekty pitného režimu ve zdraví i nemoci, ve starším i mladším věku. Zdůrazněn je význam pocitu žízně jako relativně pozdního signálu úbytku tělesných tekutin – v závislosti na věku je deficit již 700–900 ml. Pozornost je věnována složení tekutin vhodných k dlouhodobému zajištění pitného režimu, za nejvhodnější jsou považovány vody s obsahem rozpuštěných minerálů nepřesahujícím koncentraci 500 mg/l. Jsou zdůrazněna rizika požívání sycených vod, a to jak z hlediska metabolického tak i kvantitativního. Pro dlouhodobé zajištěni pitného režimu jsou doporučovány pouze neochucené vody nejvýše slabě mineralizované, tedy s obsahem rozpuštěných látek nepřesahujícím 500 mg/l. Část přijmu tekutin v rámci pitného režimu je možno nahradit slabými čaji či ředěnými nedoslazovanými ovocnými šťávami. Pitná voda z vodovodního řadu je vhodným zdrojem tekutin pro zajištěni pitného režimu, domácí vodovody a studny je vhodné v pravidelných intervalech kontrolovat z hlediska složeni vody i mikrobiologické bezpečnosti. Pro hodnoceni stavu hydratace lze za běžných okolností doporučovat sledovaní aktuální barvy moči se snahou udržet její světlou barvu.
Anotace anglicky
Some aspects of drinking regime are discussed – in healthy subjects, in chronic ill subjects, in seniors and younger persons as well. The importance of the thirst feeling as a late signal is stressed – if this feeling appears, the fluid deficit can be 700–900 ml. The attention is paid to composition of fluids suitable for long term maintenance of drinking regime. As a most suitable is considered water containing no more than 500 mg dissolved minerals per one liter. There are stressed risks of drinking of gased water from metabolic and quantitative point of view. Part of fluids used for drinking regime can be replaced by weak tea or diluted non unsweetened fruit juices. Drinkable tap water is a suitable source of fluids for drinking regime, but home pipeline and wells should be checked regularly as for microbiological and content safety. The monitoring of the urine color and keeping it light is possible to recommend as a tool of hydration evaluation.
Návaznosti
MUNI/A/0814/2011, interní kód MUNázev: Prevence syndromů stáří (Akronym: PRESYST)
Investor: Masarykova univerzita, Prevence syndromů stáří, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 11:41