MAZALOVÁ, Lucie. Role Antikrista v díle Jana Husa. Církevní dějiny. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2012, roč. 5, č. 9, s. 94-101. ISSN 1803-0068.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role Antikrista v díle Jana Husa
Název anglicky The role of Antichrist in work of Jan Hus
Autoři MAZALOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Církevní dějiny, Brno, Centrum pro studium demokracie a kultury, 2012, 1803-0068.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00062637
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Jan Hus; Antichrist; česká reformace; eschatologie; kázání; korespondence; listy
Klíčová slova anglicky Jan Hus; Antichrist; Czech reformation; eschatology; sermon; correspondence; letters
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 17. 3. 2013 18:18.
Anotace
Autorka článku ukazuje závislost Husova pojetí tématu Antikrist v kázáních a listech a v korespondenci především na Husově snaze o nápravu církve a na jeho moralistice. Prostřednictvím výroků o Antikristu chce Hus vrátit člověka k úvahám o dopadu lidského jednání na posmrtný osud a díky tomu ke správné péči o pozemský život. Téma Antikrist funguje jako zpráva o současné morálce a zároveň její kritika, díky jednoznačné spjatosti s koncem historie jako zpráva o dosud nevídané naléhavosti, s níž je nutné jednat, a díky Husovu kazatelství a situaci ve společnosti i jako agitační prostředek a v jistém ohledu hrozba.
Anotace anglicky
The article's author shows the dependence of Hus's Antichrist concept in sermons and in letters mainly on Hus's effort to reform the church and on his moralism. Through the statements about Antichrist Hus wants to get the man to the considerations about the impact of human behaviour on posthumous destiny and thanks to that to the right cure about the earthly life. The theme of Antichrist works as a message of the current morality together with its critique, thanks to the unambiguous connection with the end of the history as a message of so far unprecedented urgency, with what it is necessary to do something, and thanks to Hus's sermons and the situation in society also as the means of agitation and to some extent as the threat.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 21:53