SMRČKA, Martin, Andrej MRLIAN, Vilém JURÁŇ, Eduard NEUMAN a Ondřej NAVRÁTIL. Význam monitoringu hladin tkáňového kyslíku a průtoku krve mozkem v detekci a léčbě mozkové ischemie u pacientů po těžkém subarachnoidálním krvácení. In Výroční kongres České neurochirurgické společnosti ČLS. 2012. ISBN 978-80-260-3111-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam monitoringu hladin tkáňového kyslíku a průtoku krve mozkem v detekci a léčbě mozkové ischemie u pacientů po těžkém subarachnoidálním krvácení
Autoři SMRČKA, Martin, Andrej MRLIAN, Vilém JURÁŇ, Eduard NEUMAN a Ondřej NAVRÁTIL.
Vydání Výroční kongres České neurochirurgické společnosti ČLS, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-260-3111-6
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 29. 1. 2013 17:11.
Anotace
Morbidita a mortalila pacientů s netraumatickým SAK HH grade IV - V zůstává navzdory zlepšeným operačním možnostem a nejmodernější pooperační intenzivní péči neuspokojivě vysoká. Cílem práce je vyhodnolit možné zlepšení výsledků v léčbě pacientů po SAK HH 4 a 5 (klasifikace podle Hunta - Hesse), ohrožených rozvojem ischemických komplikací následkem vazospazmů při použití monitorace tkáňového kyslíku v mozku (Pbt02, system Licox), průtoku krve v bílé hmotě mozkové tkáně (CBF, system Hemedex) a srovnat sledované parametry s eventuelním výskytem vasospasmů detekovanými pomocí transkraniální dopplerovské ultrasonografie. Závěr: Byla potvrzena silná korelace mezi hladinami Pbt02 a TCD. Stanovování hladin tkáňového kyslíku se ukazuje byl spolehlivou metodou v detekci vasospasmů s výhodou kontinuálního meřeni hodnot.
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 16:19