J 2012

Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace

FIALA, Jindřich a Lubomír KUKLA

Základní údaje

Originální název

Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace

Název česky

Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace

Název anglicky

What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption

Autoři

FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2012, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/12:00063224

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

výživa; děti;adolescenti; potravinové preference; potraviny; nápoje; potravinové skupiny; determinanty výběru stravy; ELSPAC

Klíčová slova anglicky

nutrition; children; adolescents; food preferrences; food groups; foof choice; ELSPAC

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 26. 3. 2013 13:34, prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D.

Anotace

V originále

Článek popisuje hlavní výsledky výzkumu výživy u rozsáhlého souboru 1685 adolescentů v oblasti města Brna. U 56 potravinových a nápojových položek byly zjišťovány preference a udávaná konzumace. Zatímco nejvíce preferované jsou z větší části nepříliš vhodné potraviny, skutečná konzumace má zcela jinou, výrazně lepší strukturu. Preference tedy nejsou hlavním faktorem, determinujícím výběr stravy, což dává velký prostor pro příznivé ovlivňování výživy

Anglicky

The article describes the main results of the research on nutrition in a large sample of 1685 adolescents in Brno district. The food preferences and reported food consumption were examined in 56 foods and beverages. While the most preferred items do not belong to healthy diet, the structure of real consumption is different and much better. Thus, the preferences are not the main factor determining the food choice, which gives the good possibilities for positive influencing of the nutrition.

Návaznosti

ED0001/01/01, projekt VaV
Název: CETOCOEN
NR8841, projekt VaV
Název: Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění