2012
Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
FIALA, Jindřich a Lubomír KUKLAZákladní údaje
Originální název
Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Název česky
Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Název anglicky
What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption
Autoři
FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2012, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/12:00063224
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
výživa; děti;adolescenti; potravinové preference; potraviny; nápoje; potravinové skupiny; determinanty výběru stravy; ELSPAC
Klíčová slova anglicky
nutrition; children; adolescents; food preferrences; food groups; foof choice; ELSPAC
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 26. 3. 2013 13:34, prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D.
V originále
Článek popisuje hlavní výsledky výzkumu výživy u rozsáhlého souboru 1685 adolescentů v oblasti města Brna. U 56 potravinových a nápojových položek byly zjišťovány preference a udávaná konzumace. Zatímco nejvíce preferované jsou z větší části nepříliš vhodné potraviny, skutečná konzumace má zcela jinou, výrazně lepší strukturu. Preference tedy nejsou hlavním faktorem, determinujícím výběr stravy, což dává velký prostor pro příznivé ovlivňování výživy
Anglicky
The article describes the main results of the research on nutrition in a large sample of 1685 adolescents in Brno district. The food preferences and reported food consumption were examined in 56 foods and beverages. While the most preferred items do not belong to healthy diet, the structure of real consumption is different and much better. Thus, the preferences are not the main factor determining the food choice, which gives the good possibilities for positive influencing of the nutrition.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaV |
| ||
NR8841, projekt VaV |
|