STARÝ, Karel, Vladimír PROCHÁZKA, Jan HLAVSA, Ivo NOVOTNÝ, Igor ČERNÝ a Karel HUŠEK. Radiofrekvenční ablace inzulinomu, popis případu. Somatuline Bulletin. Praha: Ipsen Pharma, 2012, roč. 2012, č. 2, s. 4-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radiofrekvenční ablace inzulinomu, popis případu
Název česky Radiofrekvenční ablace inzulinomu, popis případu
Název anglicky Radiofrequency ablation insulinoma, description of the case
Autoři STARÝ, Karel, Vladimír PROCHÁZKA, Jan HLAVSA, Ivo NOVOTNÝ, Igor ČERNÝ a Karel HUŠEK.
Vydání Somatuline Bulletin, Praha, Ipsen Pharma, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky inzulinom; p-NETs; neuroendokrinní tumory pankreatu; radiofrekvenční ablace; tumory pankreatu
Klíčová slova anglicky insulinoma; p-NETs; pancreatic neuroendocrine tumors; radiofrequency ablation; tumors of the pancreas
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 25. 2. 2013 16:06.
Anotace
Případ uvedené pacientky demonstruje inzulinom v jeho běžné podobě. Test s hladověním se i u této nemocné ukázal zlatým standardem v diagnostice inzulinomu. Běžné jsou i potíže se zobrazením ložiska pankreatu, kdy endosonografie je z dostupných metod nejcitlivější. Radiofrekvenční ablace se zároveň ukázala jako velmi vhodná metoda k odstranění p-NET u starší polymorbidní nemocné. Pozitivní somatostatinová scintigrafie nabízela možnost léčby somatostatinovými analogy v případě, že by chirurgická léčba nebyla dostatečně efektivní.
Anotace anglicky
The case demonstrates the insulinoma patient in his normal form. Fasting test as well in this patient showed the gold standard in the diagnosis of insulinoma. Are common and display problems bearing pancreas, when endosonography is the most sensitive methods available. Radiofrequency ablation is also shown as a very suitable method to remove the p-NET polymorbid among older patients. Positive somatostatin scintigraphy offered treatment option somatostatin analogues in the event that surgical treatment was not effective enough.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:33