DUBOVÝ, Petr, Ivana HRADILOVÁ SVÍŽENSKÁ, Ilona KLUSÁKOVÁ, Václav BRÁZDA, Marek JOUKAL a Lucie STREJČKOVÁ. Šíření neurozánětu po poškození periferního nervu. In XIV. Česko-slovenské dialogy o bolesti. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šíření neurozánětu po poškození periferního nervu
Název česky Šíření neurozánětu po poškození periferního nervu
Autoři DUBOVÝ, Petr, Ivana HRADILOVÁ SVÍŽENSKÁ, Ilona KLUSÁKOVÁ, Václav BRÁZDA, Marek JOUKAL a Lucie STREJČKOVÁ.
Vydání XIV. Česko-slovenské dialogy o bolesti, 2012.
Další údaje
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Klíčová slova česky Imunitní reakce; nervový systém; neuropatická bolest; cytokiny; šíření neurozánětu
Změnil Změnila: MUDr. Ilona Klusáková, Ph.D., učo 1833. Změněno: 4. 2. 2013 15:53.
Anotace
V současné době je experimentálně i klinicky potvrzeno, že buněčné a molekulární projevy imunitní reakce, které probíhají ve spinálních gangliích (SG) indukují vznik neuropatické bolesti. Lze předpokládat, že zejména syntéza cytokinů se může šířit i do kontralaterálních a vzdálených struktur aferentního nervového systému a vytvářet zde podmínky, které jsou součástí mechanismů indukce neuropatické bolesti. Na experimentálním modelu neuropatické bolesti jsme po unilaterální konstrikci nervus ischiadicus laboratorních potkanů (n=80) studovali syntézu cytokinů a jejich receptorů (TNFa, TNFR1, TNFR2, IL-6, IL-6R) distálně a proximálně od poškození, v kontralaterálním nervu, ve SG a spinálních kořenech lumbálních a cervikálních segmentů. Naše výsledky experimentální studie ukazují, že zvýšená syntéza studovaných proinflamačních cytokinů a jejich receptorů probíhá distálně i proximálně od traumatického poškození a v kontralaterálním nervu. Kromě již známého bilaterálního zvýšení hladiny cytokinů ve SG segmentů spojených s poškozeným nervem jsme prokázali bilaterální změny cytokinů a jejich receptorů také ve SG a kořenech spinálních nervů vzdálených cervikálních segmentů. V současné době existuje vysvětlení pro šíření neurozánětové reakce na kontralaterální struktury krevní cestou a prostřednictvím interneuronů. Po aplikaci značeného dextranu jsme v našem experimentu zjistili, že intrathekální prostor je jednou z významných cest pro šíření neurozánětové reakce do SG a kořenů spinálních nervů vzdálených spinálních segmentů anatomicky nesouvisejících s poškozeným nervem.
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MUNázev: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 00:52