NEJDL, Lukáš, Kristýna ŠMERKOVÁ, Markéta VACULOVIČOVÁ, Branislav RUTTKAY-NEDECKÝ, Marie KONEČNÁ, Jaromír GUMULEC, Michal MASAŘÍK, Tomáš ECKSCHLAGER, Vojtěch ADAM a René KIZEK. Biofyzikální studie interakcí DNA s cytostatiky. In World cancer day, 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biofyzikální studie interakcí DNA s cytostatiky
Název česky Biofyzikální studie interakcí DNA s cytostatiky
Název anglicky Biophysical studies of DNA interaction with cytostatics
Autoři NEJDL, Lukáš, Kristýna ŠMERKOVÁ, Markéta VACULOVIČOVÁ, Branislav RUTTKAY-NEDECKÝ, Marie KONEČNÁ, Jaromír GUMULEC, Michal MASAŘÍK, Tomáš ECKSCHLAGER, Vojtěch ADAM a René KIZEK.
Vydání World cancer day, 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky biofyzika; DNA; cytostatika; ELFO; teplota tání
Klíčová slova anglicky biophysical studies; DNA; cytostatics; ELFO; melting temperature
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 24. 6. 2013 08:55.
Anotace
Strukturní změny DNA hrají velmi významnou roli v procesu replikace a translace. V této studii jsme se zaměřili na studium interakcí platinových cytostatik s DNA. Platinová cytostatika (cisplatina, karboplatina a oxaliplatina) byly zkoumány pomocí UV/VIS spektrofotometrie(změny absorpčního spektra a teploty tání při denaturaci),elektrochemie (změny oxidačních signálů) a gelové elektroforézy (změny elektroforetické mobility fragmentu DNA). Tato studie pro kázala větší změny ve struktuře DNA vyvolené cisplatinou v porovnání s karboplatinou a oxaliplatinou . Změny ve struktuře DNA vyvolané cisplatinou se projevily významným poklesem teploty tání (Tm) při denaturaci. Teplota tání standardu (10 mikrogramů/ml DNA) byla stanovena na 80 stupňů Celsia, po aplikaci 50 mikroM cisplatiny Tm klesla o 31,5 stupňů Celsia. U karboplatiny a oxaliplatiny nebyla prokázána významná změna Tm. Elektrochemicky bylo prokázáno, že se cisplatina přibližně 2,5 krát více váže na DNA oproti karboplatině a oxaliplatině. Gelová elektroforéza prokázala, že i nejnižší aplikovaná koncentrace (50 mikroM) cisplatiny způsobila největší pokles mobility proužku ve srovnání s ostatními cytostatiky.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
GAP301/10/0356, projekt VaVNázev: Studie participace specifických mechanismů poškození DNA na cytoxicitě cytostatik vůči lidským chemosensitivním a chemorestentním neuroblastomům
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:37