CERNEI, Natalia Vladimirovna, Sylvie SKALIČKOVÁ, Ondřej ZÍTKA, Pavel KOPEL, Michal MASAŘÍK, Vojtěch ADAM a René KIZEK. SARKOSIN JAKO NÁDOROVÝ MARKER V MOČI. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název SARKOSIN JAKO NÁDOROVÝ MARKER V MOČI
Název česky SARKOSIN JAKO NÁDOROVÝ MARKER V MOČI
Název anglicky Sarcosine as a tumor marker in urine
Autoři CERNEI, Natalia Vladimirovna, Sylvie SKALIČKOVÁ, Ondřej ZÍTKA, Pavel KOPEL, Michal MASAŘÍK, Vojtěch ADAM a René KIZEK.
Vydání 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky biomarkery; sarkosin; nádorová onemocnění
Klíčová slova anglicky biomarkers; sarkosin; cancer
Změnil Změnila: Mgr. Martina Raudenská, Ph.D., učo 42700. Změněno: 12. 2. 2013 12:24.
Anotace
Rakovina prostaty (CaP) je nejčastěji diagnostikovaný zhoubný nádor u mužské populace v rozvinutých zemích. Jako u všech nádorových bujení je i zde velmi důležitá včasná diagnostika. Od roku 1980 je pro diagnostiku CaP používána kombinace stanovení PSA (prostatický-specifický antigen) v krevním séru, digitální rektální vyšetření a biopsie. PSA je doposud jediným biomarkerem pro CaP, avšak jeho specifita (68 - 80 %) a senzitivita (49 - 91 %) nedosahují ideální spolehlivosti. Především při screeningových vyšetřeních často dochází k falešně pozitivním výsledkům a tím ke zbytečným aplikacím biopsie. Z tohoto důvodů jsou v současné době zkoumány nové biomarkery CaP v moči. Literatura popisuje 15 potenciálních markerů CaP v moči, nejjlepší výsledky při screeningu byly prokázány při stanovení Annexinu A3 (ANXA3), arginin amidasy, bazického lidského markeru moči (PD BHUAE) a sarkosinu (N-methylgycin).
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MUNázev: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:37