PÍŠOVÁ, Michaela a Věra JANÍKOVÁ. Teacher expertise and research in foreign language didactics. In Konference Cudzie jazyky a kultury v škole 9. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teacher expertise and research in foreign language didactics
Název česky Expertnost učitele a výzkum v didaktice cizích jazyků
Autoři PÍŠOVÁ, Michaela a Věra JANÍKOVÁ.
Vydání Konference Cudzie jazyky a kultury v škole 9, 2012.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky expertnost učitele, didaktická znalost obsahu, výzkum v didaktice cizích jazyků
Klíčová slova anglicky teacher expertise, pedagogical content knowledge, research in foreign language didactics
Změnil Změnila: doc. PhDr. Michaela Píšová, M.A., Ph.D., učo 134100. Změněno: 16. 2. 2013 00:33.
Anotace
Teacher expertise perceived as a high quality Professional performance is one of the decisive factors regarding the quality of education. Expertise is to a large extent rooted in the knowledge base for teaching, mainly in pedagogical content knowledge which is currently recognised as a dynamic phenomenon developed through theory – practice interaction. The paper maps current research in foreign language didactics in the Czech Republic searching for responses to the following questions: How does reearch in foreign language didactics contribute to a deeper insight into the construct of pedagogical content knowledge? Which issues are considered crucial with regard to foreign language teacher expertise?
Anotace česky
Expertnost učitele jako vysoká kvalita výkonu profese je jedním z rozhodujících faktorů kvality (jazykového) vzdělávání. Je do značné míry zakotvena ve znalostní základně učitele, zejména v didaktické znalosti obsahu, znalosti, která se postupně rozvíjí v dynamické interakci praxe a teorie. Příspěvek mapuje aktuální zaměření výzkumu v didaktice cizích jazyků v České republice i v zahraničí, přičemž se snaží nalézt odpovědi na následující otázky: Čím přispívá výzkum v didaktice cizích jazyků k hlubšímu vhledu do konstruktu didaktické znalosti obsahu? Jaká témata považuje za klíčová se zřetelem k expertnosti učitele cizích jazyků?
Návaznosti
GAP407/11/0234, projekt VaVNázev: Učitel - expert: jeho charakteristiky a determinanty profesního rozvoje (na pozadí cizojazyčné výuky)
Investor: Grantová agentura ČR, Učitel-expert: jeho charakteristiky a determinanty profesního rozvoje (na pozadí cizojazyčné výuky)
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 18:04