FAUSTMANNOVÁ, Olga, Monika VRÁBLOVÁ a Vladimír VAŠKŮ. Pruritus vulvae jako kožní symptom. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta a.s., 2013, roč. 15, č. 2, s. 217-221. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pruritus vulvae jako kožní symptom
Název anglicky Pruritus vulvae as a dermatologic symptom
Autoři FAUSTMANNOVÁ, Olga (203 Česká republika, garant), Monika VRÁBLOVÁ (203 Česká republika) a Vladimír VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta a.s. 2013, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/13:00067858
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky pruritus vulvae; infekce; hormonální změny; prekancerózy a tumory; kožní choroby
Klíčová slova anglicky pruritus vulvae; infection; hormonal changes; pre-cancers and tumours; skin diseases
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 6. 2013 16:52.
Anotace
Pruritus vulvae je ženou přijímán jako negativní obtěžující vjem. Vjem, který vede ke škrábání, a tím na kůži a sliznicích zevního genitálu vznikají četné patologické eflorescence. Svědění vulvy má řadu příčin. Nejčastější bývá při infekčních onemocněních. Především u starších žen je znám jeho rozvoj v souvislosti s hormonálními změnami. Nelze opomenout onkologické afekce, které jsou doprovázené pruritem. Kožní choroby lokalizované na vulvě obvykle také vyvolávají svědění. Příčiny pruritu jsou velmi různorodé a při jejich řešení je nutná mezioborová spolupráce zejména gynekologa, dermatologa a histopatologa.
Anotace anglicky
Pruritus vulvae is perceived by the patient as a negative, annoying sensation, a sensation which leads to scratching, which in turn causes frequent pathological efflorescences in the skin and mucous membranes of the outer genitalia. Itching of the vulva can have various causes, occurring most frequently as a result of infectious diseases. Oncologic affections manifesting by pruritus cannot be discounted either. Dermatologic diseases localised to the vulva often cause itching as well. The possible causes of pruritus can be highly varied and in resolving them, interdisciplinary cooperation is necessary, involving especially gynaecologists, dermatologists and his-topathologists.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 01:29