HAVLAN, Petr a Dagmar STREJČKOVÁ. Vlastnictví některých veřejných subjektů v českém právu. In Konsenzus v práve. 1. vyd. Banská Bystrica: Vydavatelstvo Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici - Belianum, Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2013, s. 343-353. ISBN 978-80-557-0523-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vlastnictví některých veřejných subjektů v českém právu
Název česky Vlastnictví některých veřejných subjektů v českém právu
Název anglicky The Property of Some Public Subjects in the Czech Law
Autoři HAVLAN, Petr (203 Česká republika, domácí) a Dagmar STREJČKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Banská Bystrica, Konsenzus v práve, od s. 343-353, 11 s. 2013.
Nakladatel Vydavatelstvo Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici - Belianum, Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/13:00067951
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-557-0523-1
Klíčová slova česky Veřejné vlastnictví; veřejnoprávní korporace; veřejné vysoké školy; profesní komory; hospodaření
Klíčová slova anglicky Public property; public corporation; public universities; professional chambers; management
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 4. 4. 2014 11:57.
Anotace
Článek se kriticky zabývá majetkoprávní problematikou českých veřejných subjektů odlišných od státu a územních samosprávných celků. Pozornost je konkrétně věnována právní (i mimoprávní) úpravě a postavení veřejných vysokých škol a profesních komor jakožto majetkově způsobilých právnických osob, které hospodaří podle vlastního rozpočtu a vstupují poměrně často také do majetkoprávních vztahů se zahraničními subjekty. Vzhledem k tomu, že uvedené osoby hospodaří s veřejným majetkem, je nezbytné, aby budoucí úprava byla obohacena o některé další instituty a pravidla, která umožní daným subjektům adekvátně a transparentně jednat s jinými subjekty (včetně zahraničních) v majetkoprávních věcech a odpovídajícím způsobem hospodařit a nakládat s vlastním majetkem; nepochybně je co zlepšovat také v úpravě odpovědnostního a kontrolního mechanismu v této oblasti.
Anotace anglicky
This essay exemplifies this field of law with view to universities and professional chambers. One common trait is the rather general character of the rules of statute law concerning property and the management of the budget. This requires concrete rules enacted by the legal persons themselves (autonomous bye-laws). Statute law and bye-laws do not always harmonise. Especially in the field of professional chambers, shortcomings are quite shocking. Both chambers and the pertinent ministries are responsible for finding remedies.
Návaznosti
MUNI/A/0837/2012, interní kód MUNázev: Právnické osoby veřejného práva z perspektivy veřejnoprávní a soukromoprávní (Akronym: POVPVS)
Investor: Masarykova univerzita, Právnické osoby veřejného práva z perspektivy veřejnoprávní a soukromoprávní, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 9. 2024 08:38