KALOUDA, František a Martin SVÍTIL. Riziko jako pojem - příspěvek k precizaci. In Nové trendy - nové nápady. Znojmo: SVŠE Znojmo, 2008, s. 140-146. ISBN 978-80-903914-8-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Riziko jako pojem - příspěvek k precizaci.
Název česky Riziko jako pojem - příspěvek k precizaci.
Název anglicky The Risk Conception – Contribution to the Rectification of the Definition
Autoři KALOUDA, František a Martin SVÍTIL.
Vydání Znojmo, Nové trendy - nové nápady, od s. 140-146, 7 s. 2008.
Nakladatel SVŠE Znojmo
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-903914-8-2
Klíčová slova česky Riziko jeho positivní a negativní chápání faktory ontologické gnoseologické axiologické a sémantické
Klíčová slova anglicky Risk its positive (upside) and negative (downside) perception ontology gnoseology axiology semantix
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. František Kalouda, CSc., MBA, učo 2461. Změněno: 3. 4. 2013 10:51.
Anotace
Riziko, specielně v podobě finančního rizika, je v současnosti jedním z "velkých témat" finančního řízení podniků. Naléhavost, s jakou se riziko a nutnost jeho řízení projevuje v reálném podnikání i v ekonomické teorii by měla implikovat, že je tento pojem jednotně vnímán, chápán a pojmenován. Realita tomuto předpokladu zcela neodpovídá, přičemž se jako až překvapivě vlivné ukazují ideové importy z anglosaské oblasti. Příspěvek usiluje o zvýšení jednoznačnosti definice pojmu riziko, přičemž sleduje sblížení stanovisek teorie a praxe.
Anotace anglicky
Risk, especially financial risk is nowaydays one of the „great issues“ of financial management of the firms. The imortance of this phenomenon means, that i tis necessary to perceive it uniformly. The reality is different, partially by intellectual imports from anglo-saxon area. The article is dealing with problem of explicit (unambiguous) definition of the risk in terms of terminus technicus with respekt to the opinions both economic theory and practice. Risk, especially financial risk is nowaydays one of the „great issues“ of financial management of the firms. The imortance of this phenomenon means, that i tis necessary to perceive it uniformly. The reality is different, partially by intellectual imports from anglo-saxon area. The article is dealing with problem of explicit (unambiguous) definition of the risk in terms of terminus technicus with respekt to the opinions both economic theory and practice.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:54