ZLATUŠKA, Jiří. Proměna knihoven a nové způsoby šíření poznání – digitální knihovny a otevřený přístup k vědeckým výsledkům. In Internet ve státní správě a samosprávě 2013. 2013. ISBN 978-80-904566-5-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proměna knihoven a nové způsoby šíření poznání – digitální knihovny a otevřený přístup k vědeckým výsledkům
Název anglicky Metamorphosis of Libraries and New Modes of Knowledge Dissemination - Digital libraries and Opena Access
Autoři ZLATUŠKA, Jiří.
Vydání Internet ve státní správě a samosprávě 2013, 2013.
Další údaje
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISBN 978-80-904566-5-5
Klíčová slova česky digitální knihovny; otevřený přístup; otevřená data
Klíčová slova anglicky digital libraries, open access, open data
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc., učo 1777. Změněno: 15. 4. 2013 12:45.
Anotace
Internacionalizace vědeckého prostředí a mobilita vědeckých pracovníků vytváří impulsy ke zprůhlednění systému financování produkce i vytváření standardů odpovědnosti z nakládání s prostředky veřejných rozpočtů nebo grantových agentur, které výzkum tyto poznatky produkující financuje. Otevřený přístup k výsledkům vědeckého poznání se stává normou, která mění publikační zvyklosti a vytváří tlak na komerční vydavatele. Přístup k publikacím se přirozeně rozšiřuje i na požadavek volného přístupu ke zdrojovým datům i metodám jejich zpracování a vede k novému způsobu přijímání vědeckých poznatků a objevů vědeckou komunitou. V rozvinutých zemích dochází ke změně základních požadavků na zpřístupňování výsledků vědeckého bádání. Evropská unie i Spojené státy začínají požadavek otevřeného přístupu spojovat se systémy financování vědy. Institucionální repozitáře otevřeného přístupu se stávají součástí chování kvalitních výzkumných institucí, přechod na tzv. „gold“ způsob publikace výsledků s otevřeným přístupem povede i ke změně rozpočtování uvnitř vědeckých institucí. Technické nástroje změní radikálním způsobem úlohu knihoven, dají ale také vzniknout novým druhům činností a profesních specializací. Paradigma otevřeného přístupu k výsledkům bádání i zdrojovým datům, na kterých vědecké výsledky staví, výrazným způsobem ovlivní požadavky kladené veřejnou správou na vědce, na způsob jejich financování i na rozpočtové položky vědeckých institucí. Změní se i způsoby hodnocení kvality vědeckých institucí, nemá-li být užití kritérií vycházejících z modelu komunikace mezi vědci a společností znamenat výraznou brzdu v jejich zkvalitňování i společenské relevanci.
Návaznosti
LA09016, projekt VaVNázev: Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (Akronym: ERCIM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 09:24