2013
Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica
BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝZákladní údaje
Originální název
Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica
Autoři
BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝ
Vydání
XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky, 2013
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Masarykův onkologický ústav
ISBN
978-80-904596-9-4
Klíčová slova česky
kolorektální karcinom; Brassica; výživa; životní styl
Změněno: 23. 4. 2013 13:30, Mgr. Petra Vychytilová, Ph.D.
Anotace
V originále
Vznik kolorektálního karcinomu (CRC) bývá často dáván do souvislosti s výživou a životním stylem. Ke snížení počtu zemřelých přispívá včasným záchytem sekundární prevence, screening, který v ČR funguje od roku 2000, nicméně základním pilířem snížení incidence by měla být prevence primární. Cílem našeho výzkumu bylo zhodnocení vlivu vybraných výživových zvyklostí a faktorů životního stylu ve vztahu k CRC. Výsledky by mohly přispět k pochopení jednotlivých mechanizmů vycházejících z těchto vnějších činitelů a k případné formulaci příslušných doporučení za účelem snížení rizika vzniku tohoto onemocnění.
Návaznosti
NS10352, projekt VaV |
|