a 2013

Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica

BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝ

Základní údaje

Originální název

Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica

Autoři

BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝ

Vydání

XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky, 2013

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Masarykův onkologický ústav

ISBN

978-80-904596-9-4

Klíčová slova česky

kolorektální karcinom; Brassica; výživa; životní styl
Změněno: 23. 4. 2013 13:30, Mgr. Petra Vychytilová, Ph.D.

Anotace

V originále

Vznik kolorektálního karcinomu (CRC) bývá často dáván do souvislosti s výživou a životním stylem. Ke snížení počtu zemřelých přispívá včasným záchytem sekundární prevence, screening, který v ČR funguje od roku 2000, nicméně základním pilířem snížení incidence by měla být prevence primární. Cílem našeho výzkumu bylo zhodnocení vlivu vybraných výživových zvyklostí a faktorů životního stylu ve vztahu k CRC. Výsledky by mohly přispět k pochopení jednotlivých mechanizmů vycházejících z těchto vnějších činitelů a k případné formulaci příslušných doporučení za účelem snížení rizika vzniku tohoto onemocnění.

Návaznosti

NS10352, projekt VaV
Název: Význam mikroRNA v chemoprotektivním účinku fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a vliv polymorfizmů jejich vazebných míst na riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku