BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝ. Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica. In XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky. 2013. ISBN 978-80-904596-9-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživové faktory a faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu, výsledky dotazníkového šetření studie Brassica
Autoři BISCHOFOVÁ, Svatava, Milana ŠACHLOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ a Ondřej SLABÝ.
Vydání XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Masarykův onkologický ústav
ISBN 978-80-904596-9-4
Klíčová slova česky kolorektální karcinom; Brassica; výživa; životní styl
Změnil Změnila: Mgr. Petra Vychytilová, Ph.D., učo 211789. Změněno: 23. 4. 2013 13:30.
Anotace
Vznik kolorektálního karcinomu (CRC) bývá často dáván do souvislosti s výživou a životním stylem. Ke snížení počtu zemřelých přispívá včasným záchytem sekundární prevence, screening, který v ČR funguje od roku 2000, nicméně základním pilířem snížení incidence by měla být prevence primární. Cílem našeho výzkumu bylo zhodnocení vlivu vybraných výživových zvyklostí a faktorů životního stylu ve vztahu k CRC. Výsledky by mohly přispět k pochopení jednotlivých mechanizmů vycházejících z těchto vnějších činitelů a k případné formulaci příslušných doporučení za účelem snížení rizika vzniku tohoto onemocnění.
Návaznosti
NS10352, projekt VaVNázev: Význam mikroRNA v chemoprotektivním účinku fytochemikálií zeleniny rodu Brassica a vliv polymorfizmů jejich vazebných míst na riziko nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku
VytisknoutZobrazeno: 3. 10. 2024 08:31