ČERNÝ, Michal. Deset trendů ICT, které změní knihovny i informační vzdělávání. Online. In INFORUM 2013: 19. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích. Praha: Albertina icome Praha, 2013, 8 s. ISSN 1801-2213.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Deset trendů ICT, které změní knihovny i informační vzdělávání
Název anglicky Ten ICT Trends that Will Change the Library and Information Education
Autoři ČERNÝ, Michal.
Vydání Praha, INFORUM 2013: 19. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích, 8 s. 2013.
Nakladatel Albertina icome Praha
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISSN 1801-2213
Klíčová slova česky big data; internet; semantický desktop, trendy, knihovna
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 22. 5. 2013 20:15.
Anotace
Moderní technologie zásadním způsobem mění způsob práce s daty a jejich další zpracování. Knihovny jsou veřejným prostorem, místem, kde existuje velké množství dobře setřízených zařazených informačních zdrojů, což již dává dobrou startovní pozici pro další rozvoj a posílení jejich pozice v informační společnosti. Mezi vybrané trendy je možné zařadit big data, internet věcí, velké multimediální obrazovky, senzorické sítě, sémantický web a desktop, firemní sociální sítě, zpracování přirozeného jazyka, rozšířenou realitu, cloudové služby či umělou inteligenci. Tyto trendy nejen zásadním způsobem proměňují knihovny jako takové a jejich význam v ekosystému vědeckých, kulturních i sociálních institucí, ale vytváří také nové nároky na knihovníky a informační specialisty. V kontextu výše uvedeného je zřejmé, že velkou proměnou musí projít také celý systém informačního vzdělávání. Posun k matematice, formálním jazyků, moderním technologiím či schopnostem chápat informace v kontextu je více než zřejmý a jednotlivé instituce – mají-li efektivně plnit svoji roli – musí novou situaci reflektovat a přizpůsobit se jí. Stojíme před jednou z největších změn, kterými prošla informační společnost od masivního nástupu internetu. Informační společnost prochází řadou změn nejrůznějšího druhu – od sociálních, přes kulturní až po ekonomické a psychologické. Knihovna by měla být místem, které bude sloužit pro rozvoj informačního vzdělávání, informační společnosti i jako jakýsi hlasatel nových technologií. Příspěvek se je pokusí zmapovat a ukázat v tomto kontextu.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0241, interní kód MUNázev: Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU (Akronym: CEINVE)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum informačního vzdělávání: rozvoj informační gramotnosti na MU, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 21:26